Samtalsstöd för landets värnpliktiga

Skriftlig fråga 2023/24:572 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-06
Överlämnad
2024-02-07
Anmäld
2024-02-08
Svarsdatum
2024-02-14
Sista svarsdatum
2024-02-14
Besvarad
2024-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Värnplikten återinfördes i Sverige 2017 efter att ha varit vilande under några år. Med det svåra läge som nu råder i Sveriges närområde med kring i Europa är värnplikten viktigare än någonsin.

Vi börjar närma oss att cirka 8 000 värnpliktiga ska genomföra grundutbildning, och i det försvarsbeslut som ska beslutas om senare under året förväntas den siffran öka.

Samhället ser i dag annorlunda ut, och många unga lider av psykisk ohälsa. Att det finns bra samtalsstöd inom Försvarsmakten dit unga värnpliktiga kan vända sig är en förutsättning för att man ska må bra och lyckas med sin grundutbildning och kanske även på sikt vilja stanna kvar inom Försvarsmakten och jobba vidare.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Pål Jonson:

 

Hur säkerställer regeringen att det finns möjlighet till samtalsstöd på samtliga förband och regementen runt om i landet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:572 besvarad av Försvarsminister Pål Jonson (M)

Svar på fråga 2023/24:572 Samtalsstöd för landets värnpliktiga

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Svar på fråga 2023/24:572 av Mikael Larsson (C)
Samtalsstöd för landets värnpliktiga

Mikael Larsson har frågat mig hur regeringen säkerställer att det finns möjlighet till samtalsstöd på samtliga förband och regementen runt om i landet.

Värnpliktiga omfattas av Försvarsmaktens arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen (1977:1160). I detta ingår bland annat att arbetsförhållandena ska anpassas till människors olika förutsättningar i fysiskt och psykiskt avseende (2 kap. 1 § arbetsmiljölagen). Försvarsmakten tar det systematiska arbetsmiljöarbetet på stort allvar och har en väl etablerad plan för arbetet.

Möjligheter till samtalsstöd finns via Försvarsmaktens hälso- och sjukvårdsmottagningar, Försvarshälsan, som finns vid de flesta förband. Vidare finns också personalkonsulenter och förbandspräster som kan stödja i samtal. På de flesta orter där Försvarsmakten finns representerad finns också svenska soldathemsförbundet representerat med soldathem. Soldathemmen är en ideell organisation som erbjuder stöd till soldater, veteraner och deras anhöriga.

Pliktrådet som representerar de värnpliktiga genomför årliga förbandsbesök vid samtliga förband för att bland annat följa upp de värnpliktigas medinflytande, arbetsmiljö och tillgänglighet till stödfunktioner. Möjligheten till samtalsstöd är en del i arbetsmiljön som Pliktrådet bevakar. Försvarsdepartementet har regelbundna dialoger med Pliktrådet och diskuterar ovanstående frågor. Pliktrådet har pekat på att det, trots det goda arbete inom arbetsmiljö som Försvarsmakten bedriver, finns vissa brister avseende möjligheter till samtalsstöd; främst vid vissa nyetablerade förband kan samtalsstöd ännu inte erbjudas på plats, utan endast på distans.

Avslutningsvis kan tilläggas att vid mönstringen genomför Plikt- och prövningsverket omfattande tester och urval av blivande värnpliktiga. I mönstringen ingår psykologintervjuer där individens egenskaper matchas mot kraven för tänkt befattning. Detta eliminerar inte behovet av stödsamtal, men bidrar till att balansera kraven på befattningen med den värnpliktiges förmåga.

Frågan om arbetsmiljön för de värnpliktiga och deras fysiska och psykiska mående är viktig och något jag avser att följa.

Stockholm den 14 februari 2024

 

 

 

Pål Jonson

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.