Samverkan vid etablering av havsvindkraft

Skriftlig fråga 2023/24:545 av Tomas Kronståhl (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-01-31
Överlämnad
2024-02-01
Anmäld
2024-02-02
Svarsdatum
2024-02-07
Sista svarsdatum
2024-02-07
Besvarad
2024-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Vi ser nu att det har börjat röra på sig och att flera havsvindparker håller på att bli godkända för etablering på västkusten. Det är något som vi och många välkomnar och är självklart bra för näringslivets utveckling. Men vi hör också en mycket stark oro för placeringarna av dessa parker i den svenska ekonomiska zonen.

Oron kommer framför allt från yrkesfiskarna. De menar att de nu föreslagna placeringarna kommer att utgöra dödsstöten för bland annat det så viktiga räkfisket som har sina bästa fiskevatten inom samma områden som man tänkt placera dessa mycket stora havsvindparker. Samtidigt jobbar regeringen fram en förnyad livsmedelsstrategi som man kallar 2.0, där man säger sig fokusera mer än tidigare livsmedelsstrategi – även på de blå näringarna som inte minst i kristider starkt kan bidra till en ökad livsmedelsförsörjning.

Den tidigare socialdemokratiska regeringen gav Jordbruksverket, Energimyndigheten samt Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att samordna en utbyggnad av havsbaserad vindkraft med andra berörda parter, inte minst det så viktiga yrkesfisket.

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

Anser ministern att samverkan med fiskeindustrin har skett och att regeringen har tagit tillräcklig hänsyn till yrkesfiskets uppmaningar, och om inte, avser ministern vidta några åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:545 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Svar på fråga 2023/24:545 Samverkan vid etablering av havsvindkraft

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:545 av Tomas Kronståhl (S)
Samverkan vid etablering av havsvindkraft

Tomas Kronståhl har frågat mig om jag anser att samverkan med fiskeindustrin har skett och att regeringen har tagit tillräcklig hänsyn till yrkesfiskets uppmaningar, och om inte, om jag avser att vidta några åtgärder.

All ny fossilfri elproduktion som bidrar till en snabb expansion av Sveriges energisystem behövs. Vindkraften har en viktig plats i energimixen.

Enligt gällande lagstiftning ska hänsyn tas till olika aspekter vid etablering av vindkraft till havs. Det åligger bland annat verksamhetsutövare att utreda och bedöma en verksamhets påverkan på miljön och andra intressen, exempelvis yrkesfisket.

Ärenden om havsbaserad vindkraft är komplexa och innefattar ett omfattande underlag med många olika frågeställningar och intressekonflikter. Det är därför av stor vikt att regeringen och andra prövningsmyndigheter bedömer ärendena ur alla relevanta aspekter. I det ingår att göra en avvägning mellan olika riksintressen, exempelvis riksintressena för yrkesfisket och för energiproduktionen, samt så långt som möjligt föreskriva villkor som minimerar negativ påverkan på motstående intressen.

I detta sammanhang är arbetet med havsplanerna viktiga för att identifiera viktiga fiskeplatser och öppna upp för samverkan och samråd mellan berörda aktörer. Havs- och vattenmyndigheten som ansvarar för framtagandet av ändrade havsplaner för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet har nyligen genomfört samråd om förslaget till ändrade havsplaner mellan den 14 september och den 15 december 2023.

Havs- och vattenmyndigheten och Statens energimyndighet redovisade den 24 februari 2023 uppdraget att göra en kunskapssammanställning om möjligheterna och förutsättningarna för samexistens mellan havsbaserad vindkraft, yrkesfiske, vattenbruk och naturvård. Fisket och vattenbruket förväntas i högre grad samexistera med andra intressen i havet och rapporten pekar på en rad olika områden som behöver utvecklas för att en konkurrenskraftig produktion av hållbara blå livsmedel ska uppnås.

När beslut om havsbaserad vindkraft fattas är det viktigt att en framtida livsmedelsproduktion inte utesluts. Av regeringens beslut om Kattegatt Syd och Galatea-Galene framgår att en samverkansplan ska upprättas och bibehållas i syfte att möjliggöra samexistens med fortsatt och framtida yrkesfiske i vindkraftparken. Samverkansplanen ska bland annat behandla frågor om vindkraftparkens utformning och placering för att inte påverkan på yrkesfisket ska bli för stor. Vindkraftsparkerna kommer även att vara öppna för fiske i driftsfasen.

Det är viktigt att vi tar vara på den potential för lösningar som kan minska eventuella negativa effekter och som möjliggör samexistens och samverkan mellan havsbaserad vindkraft, naturvård och en fortsatt hållbar och konkurrenskraftig livsmedelproduktion från såväl fiske som vattenbruk.

Jag vill vara tydlig med att regeringen tar yrkesfiskets intressen på största allvar. Tillgången till fisk- och skaldjursråvaror samt områden att kunna fiska och odla i är avgörande för svenska fiskeriföretags överlevnad och lönsamhet. Livsmedelssektorn skapar en viktig länk mellan stad, lands- och kustbygd. Bättre förutsättningar för livsmedelskedjan, där fiskerinäringen ingår, ger bättre förutsättningar för fler jobb och ökad hållbar tillväxt som bidrar till att hela Sverige ska fungera.

Stockholm den 7 februari 2024

 

 

 

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.