Samverkansgruppen för hälsa och life science

Skriftlig fråga 2019/20:1059 av Lina Nordquist (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-06
Överlämnad
2020-03-06
Anmäld
2020-03-10
Svarsdatum
2020-03-18
Sista svarsdatum
2020-03-18
Besvarad
2020-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Inom ramen för regeringens innovationsråd har nu samverkansgrupper utsetts som ska arbeta med olika sakområden, bland annat hälsa och life science. Gruppen för hälsa och life science har 22 medlemmar. Patientperspektivet är tänkt att representeras av två personer som benämns spetspatienter, det vill säga människor med kronisk eller långvarig sjukdom, diagnos och/eller funktionsvariation, som kan mycket om sina egna hälsoutmaningar.

De två spetspatienterna är mycket kunniga personer, och deras deltagande fyller en viktig funktion. Det gör även patientorganisationernas traditionellt förtroendevalda företrädare, de som utses demokratiskt för att representera alla medlemmar och för att få med många perspektiv. Jag uppskattar båda funktioner och ser dem som mycket värdefulla, men jag är inte övertygad om att de är utbytbara mot varandra.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan regeringen överväga att även inkludera förtroendevalda patientföreträdare under arbetets gång i samverkansgruppen för hälsa och life science?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1059 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/01295/SAM

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1059 av Lina Nordquist (L)
Samverkansgruppen för hälsa och life science

Lina Nordquist har frågat mig om regeringen kan överväga att även inkludera förtroendevalda patientföreträdare under arbetets gång i samverkansgruppen för hälsa och life science.

I den nationella strategin för life science har regeringen identifierat åtta prioriterade områden och satt upp trettio målsättningar. En av dessa målsättningar handlar om att regeringen anser att utvecklingen inom life science behöver drivas gemensamt och samordnat från nationell, regional och lokal nivå i nära samverkan med näringslivet, universitet och högskolor. För sammansättningen av samverkansgruppen hälsa och life science har regeringen därför bedömt det vara särskilt viktigt med bred representation från dessa sektorer. Dock bedöms även patientperspektivet vara betydelsefullt för utvecklingen av svensk life science varför antalet representanter, i form av spetspatienter, ökats från en till två i den nya samverkansgruppen.

Samverkansgruppen för life science ska ha en rådgivande roll i regeringens arbete inom life science-området. Ledamöterna och deras organisationer är dock inte de enda aktörer som är viktiga för regeringens life sciencearbete och genomförande av den nationella strategin. Regeringens samordnare för life science har ett utåtriktat arbetssätt som innebär dialog med bland annat många av patientorganisationerna, även om de inte är representerade i samverkansgruppen. Exempel på några organisationer som samordnaren har träffat är Kommissionen för sällsynta diagnoser, Riksförbundet sällsynta diagnoser, Reumatikerförbundet och Cancerfonden. Dialog med patient-, brukar och anhörigföreträdare kommer även fortsatt vara prioriterat.

Ledamöterna i samverkansgruppen för hälsa och life science har ett förordnande till 31 augusti 2022. När det blir aktuellt att förnya gruppen eller ersätta ledamöter kan regeringen, likväl som att se över sammansättningen i övrigt, överväga att inkludera förtroendevalda patientföreträdare.

Stockholm den 18 mars 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.