sänkta och delade gränsvärden

Skriftlig fråga 2004/05:1918 av Sjöstrand, Sven-Erik (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-08-15
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 juni

Fråga 2004/05:1918

av Sven-Erik Sjöstrand (v) till statsrådet Hans Karlsson om sänkta och delade gränsvärden

"Inom Arbetsmiljöverket pågår arbete som gäller ändringar i föreskrifterna om hygieniska gränsvärden och åtgärder mot luftföroreningar (AFS 2000:3) och om härdplaster (AFS 1996:4). Dessutom pågår arbete med en ny föreskrift om medicinsk kontroll i arbetslivet. Förslagen till föreskrifter har remissbehandlats i oktober 2004. Beslut tas av verkets styrelse efter överarbetning med beaktande av remissvaren och efter formellt samråd med parterna. Eftersom arbetet inom styrelsen inte är slutfört kan jag inte diskutera innehållet i föreskrifterna."

Detta sade statsrådet i sitt svar på min interpellation tidigare i år. Nu har styrelsen slutfört sitt arbete och jag önskar nu den utlovade diskussionen om innehållet i föreskriften.

I en kommentar till styrelsens beslut säger bland annat LO:s andre vice ordförande till Dagens Arbete: "Forskarna är inte ense om att detta är rätt. I ett så osäkert läge ska man följa försiktighetsprincipen, säger Ulla Lindqvist som är LO:s andre vice ordförande." Samt: "Vi i LO vill att man ska sänka gränsvärdena för alla isocyanater och inte dela på dem som man nu gjorde, förtydligar Ulla Lindqvist som sitter med i Arbetsmiljöverkets styrelse."

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet om han avser att verka för att försiktighetsprincipen även bör gälla gränsvärden för isocyanater.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1918 besvarad av

den 15 augusti

Svar på fråga 2004/05:1918 om sänkta och delade gränsvärden

Statsrådet Hans Karlsson

Sven-Erik Sjöstrand har frågat mig om jag avser att verka för att försiktighetsprincipen bör gälla även i fråga om gränsvärden för isocyanater.

För diisocyanater innebär de nyligen beslutade gränsvärdena skärpta regler. Nivågränsvärdet sänks från 0,005 till 0,002 ppm och takgränsvärdet från 0,01 till 0,005 ppm.

För monoisocyanaterna MIC (metylisocyanat) och ICA (isocyansyra) innebär förslaget ett höjt gränsvärde. Nivågränsvärdet höjs från 0,005 till 0,01 ppm och takgränsvärdet från 0,01 till 0,02 ppm. Höjningen är dock endast hälften av vad som föreslogs i det förslag som Arbetsmiljöverket skickade ut på remiss 2004.

För monoisocyanaten fenylisocyanat innebär förslaget oförändrade värden (nivågränsvärde 0,005 och takgränsvärde 0,01 ppm).

Då de hittills gällande reglerna utformades var inte monoisocyanaterna kända. Reglerna är alltså inte utformade med tanke på dessa. MIC och ICA har omfattats av en "restregel" som har gällt för sådana isocyanater som inte har fastställda gränsvärden. Denna restregel har tillkommit med tanke på vissa diisocyanater som i den tidigare föreskriften inte har haft bestämda gränsvärden.

Det hittillsvarande gränsvärdet för MIC och ICA grundar sig alltså inte på en bedömning av dessa ämnens farlighet. Kriteriegruppen för hygieniska gränsvärden inom Arbetslivsinstitutet fick därför i uppdrag att ta fram ett vetenskapligt underlag för MIC och ICA. En kartläggning av exponering för och hälsoeffekter av ICA i gjuterier genomfördes vidare av Gjuteriföreningen i samarbete med Yrkes- och miljömedicinska kliniken i Örebro. I första hand har dessa underlag använts som grund för den aktuella revideringen av gränsvärdet för MIC och ICA.

Som jag framförde i svaret på interpellation 2004/05:236 följs Arbetsmiljöverkets verksamhet kontinuerligt av regeringen och är, liksom när det gäller andra myndigheter, föremål för regelbunden diskussion mellan regeringen och Arbetsmiljöverket.

Jag avser mot denna bakgrund för närvarande inte att vidta någon ytterligare åtgärd i denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.