Till innehåll på sidan

Sanktioner mot azerbajdzjanska regimföreträdare

Skriftlig fråga 2023/24:315 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-29
Överlämnad
2023-11-30
Anmäld
2023-12-01
Svarsdatum
2023-12-06
Sista svarsdatum
2023-12-06
Besvarad
2023-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

I september 2020 gick Azerbajdzjan till våldsamt anfall mot grannlandet Armenien. Efter 44 dagars krig slöts ett eldupphöravtal, vilket inte införlivats av Azerbajdzjan. I stället gick man i september i år till nytt anfall mot regionen Nagorno-Karabach och påbörjade en etnisk rensning av landet. Sedan dess har 120 000 armenier tvingats fly.

Enligt Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan hoppas man få till stånd ett fredsavtal och återuppta diplomatiska relationer med Azerbajdzjan.

Trots att Azerbajdzjans premiärminister Ali Asadov, enligt Reuters och AFP, säger att landet har varit redo att ingå fred med Armenien sedan 2020 har Azerbajdzjan valt att bojkotta fredssamtal i Bryssel och Washington.

Medan Azerbajdzjan begått övergrepp efter övergrepp har omvärlden stått mer eller mindre tyst och sett på. Den röda linje man tidigare hade om Nagorno-Karabach har passerats utan reaktioner. Att fortsätta hoppas på att Azerbajdzjan ska lyssna på vädjanden och uppmaningar är naivt.

I en tidigare fråga 2022/23:541 om utrikesministern och regeringen inom EU avser ta initiativ till införande av sanktionspaket mot Azerbajdzjan svarade utrikesministern att det för närvarande inte finns några förslag om införande av sanktionspaket mot Azerbajdzjan.

Azerbajdzjan fortsätter att bryta avtalet från 2020, begå krigsbrott och övergrepp mot mänskliga rättigheter samt vägra delta i fredsförhandlingar.

Ett första lämpligt steg vore att införa sanktioner mot enskilda regimföreträdare som står bakom Azerbajdzjans agerande.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Avser ministern att inom EU-kretsen ta initiativ till sanktioner mot azerbajdzjanska regimföreträdare, och om inte, varför?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:315 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 16901 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:315 av Björn Söder (SD)
Sanktioner mot azerbajdzjanska regimföreträdare

Björn Söder har frågat mig om jag avser att, inom EU-kretsen, ta initiativ till sanktioner mot azerbajdzjanska regimföreträdare, och om inte, varför.

Som jag tidigare har framfört står regeringen bakom HR/VP Borrells uttalande den 21 september som fördömer Azerbajdzjans militära operation.

I enlighet med HR/VP Borrells uttalande från EU:s utrikesministermöte den 13 november bör EU tydligt signalera till Azerbajdzjan att unionen är redo att vidta lämpliga åtgärder om Armeniens territoriella integritet kränks. Om situationen förvärras bör ingen åtgärd uteslutas, inklusive sanktioner. Detta är något som jag har framfört i samråd med EU-nämnden och till mina utrikesministerkollegor i EU i rådet för utrikes frågor.

Det är också viktigt att Azerbajdzjan garanterar säkerheten och upprätthåller respekten för de mänskliga rättigheterna för de etniska armenier som finns kvar eller vill återvända till Nagorno-Karabach.

Det är av största vikt att normaliseringsprocessen mellan länderna fortsätter. Sveriges stöd för EU:s ansträngningar ligger fast. Regeringen stödjer bland annat en stärkt EU-insats och fortsatta fredssamtal under ledning av Europeiska rådets ordförande, Charles Michel. Det är viktigt att fortsätta följa utvecklingen i regionen noga.

Stockholm den 6 december 2023

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.