Sanktioner mot de styrande i Hongkong

Skriftlig fråga 2021/22:1663 av Hampus Hagman (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-06-01
Överlämnad
2022-06-01
Anmäld
2022-06-02
Svarsdatum
2022-06-08
Sista svarsdatum
2022-06-08
Besvarad
2022-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den kinesiska kommunistregimen har under de senaste åren intensifierat sin kamp mot de mänskliga rättigheterna. Försämringarna märks extra tydligt i Hongkong. Området, som tidigare varit relativt sett fredat från förtryck under ett land, två system-principen, är i dag en brutal diktatur. Demokratiaktivister förföljs, grips och torteras. Fredliga demonstranter och journalister grips, och de som försvarar dem grips också.

De som styr i Hongkong är i allra högsta grad medskyldiga till dessa brott. Det gäller inte minst John Lee, den lokale säkerhetschefen, som lett attackerna mot dem som strävar efter frihet och mänskliga rättigheter. I juli kommer han att efterträda Carrie Lam på posten som chefsminister. Detta varslar om än brutalare förföljelser i framtiden. Enligt CNN överväger Lee fler lagändringar i stil med dem som redan har gjorts.

För att tydligt markera vårt ställningstagande för demokrati och mänskliga rättigheter behöver sanktioner införas mot John Lee, men också mot andra inom Hongkongs styrande skikt. Dessa behöver givetvis vara välövervägda och träffsäkra och införas på internationell nivå för att de ska få verkan.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern och regeringen att verka för sanktioner mot John Lee och andra ledande i Hongkongs styre som är ansvariga för brotten mot mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1663 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/ 08716 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1663 av Hampus Hagman (KD)
Sanktioner mot de styrande i Hongkong

Hampus Hagman har frågat mig om undertecknad och regeringen kommer att verka för sanktioner mot den före detta säkerhetsministern och tillika tillträdande chefsministern i Hongkongregeringen, John Lee, och andra ledande i Hongkongs styre som är ansvariga för brotten mot mänskliga rättigheter.

Jag har i tidigare svar till riksdagen redogjort för regeringens hållning med anledning av utvecklingen i Hongkong, senast i svar på interpellation 2021/22: 275 Situationen i Hongkong den 4 februari 2022.

Det demokratiska utrymmet i Hongkong har minskat och individers åtnjutande av mänskliga rättigheter inskränks alltmer, vilket är mycket bekymmersamt. Regeringen verkar för ett fortsatt tydligt EU-gemensamt agerande. Sverige och EU har vid flera tillfällen framfört vår syn till bl a kinesiska företrädare och i uttalanden, senast genom ett uttalande av alla EU:s medlemsstater genom EU:s höge representant för utrikes- och säkerhetspolitiska frågor Josep Borrell i samband valet av John Lee som chefsminister den 8 maj.

Regeringen är även pådrivande för fortsatt genomförande av de åtgärder som fastställdes i EU:s rådslutsatser i juli 2020 som svar på den negativa händelseutvecklingen, inte minst fortsatt bevakning av rättegångar mot företrädare för Hongkongs demokratirörelse. Jag har därtill vid flertalet tillfällen understrukit behovet av ytterligare åtgärder från EU:s sida samt vikten av att se över alla möjligheter, inklusive restriktiva åtgärder.

Stockholm den 8 juni 2022 –

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.