Sanktionerna mot Ryssland

Skriftlig fråga 2023/24:158 av Tomas Eneroth (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-24
Överlämnad
2023-10-25
Anmäld
2023-10-26
Svarsdatum
2023-11-01
Sista svarsdatum
2023-11-01
Besvarad
2023-11-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

I ett flertal reportage har DN granskat hur sanktionerna mot Ryssland efterlevs och dessvärre kunnat påvisa att det finns återkommande brister där företag inom EU ändå säljer varor till Ryssland. Inom EU tas nu ett flertal initiativ för att säkerställa att de omfattande sanktionerna mot Ryssland efterlevs, vilket naturligtvis är både bra och nödvändigt. Men även om EU nu tar krafttag för att skärpa sanktionerna är det också nödvändigt att varje medlemsland gör sitt yttersta för att säkerställa att sanktionerna efterlevs och att brott mot sanktionerna får återverkningar. Ett antal svenska företag har ju också förekommit i rapporteringen om misstänkta brott mot sanktionsbestämmelserna. 

Mot den bakgrunden vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Vilka initiativ har tagits för att säkerställa att svenska företag efterlever sanktionspaketen mot Ryssland, och avser ministern att ta några ytterligare initiativ för att skärpa kontrollen av sanktionsåtgärderna?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:158 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 14994 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:158 av Tomas Eneroth (S)
Sanktionerna mot Ryssland

Tomas Eneroth har frågat mig vilka initiativ som tagits för att säkerställa att svenska företag efterlever sanktionspaketen mot Ryssland och om jag avser vidta några ytterligare initiativ för att skärpa kontrollen av sanktionsåtgärderna.

Regeringen förutsätter att alla svenska aktörer följer gällande lagstiftning, inklusive EU:s sanktioner som gäller som nationell rätt i Sverige. Regeringskansliet har löpande samordning med behöriga och berörda myndigheter om sanktionsefterlevnad.

På EU-nivå tillhandahåller kommissionen en skriftlig vägledning för att underlätta regelefterlevnaden bland europeiska företag. Sverige arbetar samtidigt på flera olika nivåer för att försöka motverka kringgående av EU:s sanktioner. På ett nationellt plan bedriver ansvariga myndigheter ett kontinuerligt arbete med att tillse att sanktionslagstiftningen följs. Ett exempel på myndigheternas arbete är broschyren ”Rysk teknikanskaffning” framtagen av Säkerhetspolisen, Tullverket och Inspektionen för strategiska produkter. Broschyren syftar till att informera svenska företag för att undvika sanktionskringgående.

Att utveckla ett effektivt genomförande av EU:s sanktioner och motverka kringgående av sanktioner var en tydlig prioritering under det svenska ordförandeskapet, inte minst genom att driva igenom två sanktionspaket som fokuserar på åtgärder för att motverka kringgående av sanktionerna. Efterlevnaden av sanktioner är en viktig fråga som kräver en kollektiv insats från medlemsstaternas regeringar och berörda myndigheter, kommissionen och europeiska utrikestjänsten samt genom samarbete med internationella partners, t.ex. USA och Storbritannien. Jag har själv tagit upp frågan flera gånger under mötena i ministerrådet.

I december förra året presenterade kommissionen ett direktiv rörande kriminalisering av överträdelser av EU:s sanktioner i syfte att stärka genomförandet av EU-sanktioner genom att införa gemensamma minimiregler vad gäller bland annat brottsdefinitioner och påföljder. Frågan var också högt prioriterad av det svenska EU-ordförandeskapet och vi antog en allmän riktlinje i rådet under våren. Direktivet förhandlas nu mellan rådet och Europaparlamentet för att nå en slutlig överenskommelse.

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att analysera behovet av och lämna förslag till de författningsändringar och eventuella andra åtgärder som behövs för att genomföra direktivet. I uppdraget framhålls bland annat att det kan krävas förändringar som säkerställer ett ändamålsenligt samarbete och informationsutbyte mellan myndigheter. Detta gäller såväl i förhållandet mellan de brottsbekämpande myndigheterna som i relationen till och mellan andra myndigheter. Uppdraget ska redovisas senast den 22 juni 2024.

Stockholm den 1 november 2023

Tobias Billström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.