sårbarheten vid naturkatastrofer

Skriftlig fråga 2001/02:1503 av Fridén, Lennart (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-13
Besvarad
2002-08-29
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 augusti

Fråga 2001/02:1503

av Lennart Fridén (m) till försvarsminister Björn von Sydow om sårbarheten vid naturkatastrofer

Nyligen har återigen oväntade skyfall lamslagit delar av landet. Orust kommun drabbades så hårt att inte bara en stor del av vägnätet blev oframkomligt utan även @ och det måste anses vara det mest allvarliga @ telekommunikationerna slogs ut. Inte bara det markbundna nätet utan även mobiltelefonin och larmfunktionerna sattes ur funktion. I grannkommunen Tjörn har sedan ovädret den 22 juli ännu olika teleabonnenter inte fått sina kommunikationsmöjligheter tillbaka. Det är uppenbart att sårbarheten är stor och beredskapen för snabba motåtgärder otillräcklig.

Vilka åtgärder avser försvarsministern att initiera för att snarast minska den nu ånyo ådagalagda sårbarheten?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1503 besvarad av

den 29 augusti

Svar på fråga 2001/02:1503 om sårbarheten vid naturkatastrofer

Statsrådet Mona Sahlin

Lennart Fridén har frågat försvarsminister Björn von Sydow vilka åtgärder han ämnar initiera för att minska sårbarheten i telekommunikationerna som uppvisades i Orust och Tjörns kommuner efter de svåra skyfallen i juli månad.

Arbetsfördelningen inom regeringen är sådan att det är jag som ska besvara frågan.

Samhällsutvecklingen har skapat ett allt större beroende av telekommunikationer vilket medför allt högre krav på att dessa kan fungera i händelse av allvarliga störningar.

Post- och telestyrelsen, PTS, har kontinuerligt vidtagit åtgärder för att minska sårbarheten inom telekommunikationsområdet. PTS har exempelvis den senaste tio- till femtonårsperioden sett till att nödvändiga förbättringar gjorts i det fysiska skyddet för viktiga televäxlar och transmission i det svenska telenätet. PTS har anskaffat ett trettiotal mobila GSM-basstationer till de tre mobiloperatörerna. Basstationerna kan flyttas och ersätta eller förstärka basstationer inom ett visst område. PTS har anskaffat 1 600 mobila reservkraftsaggregat som disponeras av teleoperatörerna i syfte att upprätthålla kommunikationer vid avbrott i landets elförsörjning. PTS genomför även fortlöpande funktionsövningar tillsammans med teleoperatörerna för att träna färdigheten att hantera svåra skador på telenät som skulle kunna leda till svåra påfrestningar på samhället.

Såsom anges i proposition 2001/02:158 så utgörs i dag det allvarligaste hotet mot telekommunikationerna i fred av långvariga avbrott i landets elförsörjning orsakade av t.ex. svåra väderförhållanden. Regeringen lägger därför stor vikt vid behovet av ett utökat samarbete mellan elnätföretag och teleoperatörer. Det är regeringens bedömning att förutsättningarna för ökad samverkan bl.a. skapas genom det nya samverkansområdet Teknisk infrastruktur som bildades den 1 juli 2002.

Regeringen uppdrog år 2000 åt PTS att redovisa de åtgärder som myndigheten vidtagit och planerar att vidta för att telefunktionen ska ha tillgång till en säker elförsörjning i kris och krig. Uppdraget redovisades den 1 november 2001. Av redovisningen framgår att ett nära samarbete utvecklats mellan PTS och Affärsverket svenska kraftnät och flera dominerande elnätföretag. PTS ska i årsredovisningen för budgetåret 2002 redovisa en strategi för samplanering mellan berörda myndigheter avseende beroenden mellan el- och telesystem vid omfattande och långa elavbrott.

Regeringen gav den 15 november 2001 PTS i uppdrag att bedöma säkerheten i telenäten vid en svår påfrestning på samhället i fred. På grundval av denna analys skulle PTS utreda behovet av och föreslå de författningsändringar vilka dels säkerställer att telekommunikationerna kan fungera i händelse av en svår påfrestning på samhället i fred, dels gör det möjligt att ställa krav på grundläggande säkerhet i teleinfrastrukturen i syfte att minska konsekvenserna av en svår påfrestning om en sådan skulle inträffa. PTS inkom den 14 mars 2002 med en utredning om säkerheten i telenäten vid svåra påfrestningar. Denna har remitterats och kommer att beredas i samband med behandlingen av delbetänkandet Lag om elektronisk kommunikation (SOU 2002:60).

Regeringen har vidare uppdragit åt PTS att genomföra en risk- och sårbarhetsanalys inom telekommunikationsområdet. PTS ska utifrån denna analys redovisa en strategi för hur arbetet med åtgärder för att minska konsekvenserna av svåra påfrestningar på samhället i fred och med att öka beredskapen inför höjd beredskap och krig ska bedrivas. Strategin ska avse åren 2003@2005. Uppdraget ska slutrapporteras senast den 1 april 2003.

Robusta telekommunikationer bör åstadkommas genom ett långsiktigt och metodiskt förebyggande arbete. Genom en kontinuerlig bevakning av behovet av insatser inom telekommunikationsområdet är jag övertygad om att vi fortlöpande kommer att kunna vidta de åtgärder som behövs för att säkerställa att telekommunikationerna är robusta och säkra.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.