Särskild kursplan i romska studier

Skriftlig fråga 2010/11:489 av Amin, Jabar (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-05-06
Anmäld
2011-05-06
Besvarad
2011-05-11
Svar anmält
2011-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 maj

Fråga

2010/11:489 Särskild kursplan i romska studier

av Jabar Amin (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Regeringen har den 7 april 2011 beslutat om en särskild utbildning i judiska studier i grundskolan, och Skolverket ska utarbeta förslag till kursplan för åk 7–9. Utgångspunkt ska vara att kunskapskraven ska kunna nås under en undervisningstid av 240 timmar inom ramen för skolans val. Utbildningen ska kunna påbörjas under 2011 och regleras i förordning (2011:398) om särskild utbildning med judiska studier i grundskolan, som träder i kraft den 15 maj 2011.

Ämnet judiska studier ska omfatta judisk kultur, historia, traditioner och religion. Elever ska som språkval erbjudas undervisning i hebreiska och jiddisch. Utbildningen syftar till att öka möjligheterna för elever i grundskolan som tillhör den nationella minoriteten judar att fördjupa sina kunskaper om sin minoritets kultur, men utbildningen ska dock vara öppen för alla elever. Initiativet är välkommet och en viktig del i en aktiv samverkan mellan minoritetspolitik och utbildningspolitik med utgångspunkt i mänskliga rättigheter och tilliten i ett mångkulturellt samhälle.

En sådan samverkan mellan minoritetspolitik och utbildningspolitik torde vara lika viktig för andra minoritetsgrupper i Sverige, exempelvis romer. Romerna är i dag Sveriges kanske mest diskriminerade minoritetsgrupp. Alltför få romska unga får i dag sin rätt till utbildning tillgodosedd full ut och behovet av kunskap kring den romska kulturen och historien är självklart inte mindre för romer än för andra grupper.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga utbildningsministern huruvida han avser att ta några initiativ till en förordning om särskild utbildning med romska studier i grundskolan.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:489 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 11 maj

Svar på fråga

2010/11:489 Särskild kursplan i romska studier

Utbildningsminister Jan Björklund

Jabar Amin har frågat mig om jag avser att ta några initiativ till en förordning om särskild utbildning med romska studier i grundskolan.

Utbildningssituationen för den nationella minoriteten romer är långt ifrån tillfredsställande. Det har gått ca 50 år sedan romer fick tillträde till utbildning men trots detta går en stor del av de romska eleverna ut grundskolan utan fullständiga betyg. Det finns flera orsaker till detta. De viktigaste antas vara det långa utanförskapet, avsaknad av studiebakgrund i föräldragenerationen och en brist på förtroende för skolan. Många romer upplever att skolan inte bidrar till att stärka deras barns identitet och att skyddet mot diskriminering inom skolan är svagt.

Hösten 2001 gav regeringen tillstånd till Stockholms kommun att anordna undervisning i judiska studier (SKOLFS 2002:8), förordningen har förlängts flera gånger och upphör att gälla den 30 juli 2011 (SKOLFS 2010:15). Judiska representanter har vid flera kontakter med departementet framfört önskemål om en fortsatt utbildning i judiska studier.

Regeringen har mot denna bakgrund i april 2011 beslutat om förordning (2011:398) om särskild utbildning med judiska studier i grundskolan. Genom införande åtgärdas bland annat den bristande likvärdighet och de problem med kursplan och betygskriterier som Statens skolverk påpekat fanns i den tidigare undervisningen i judiska studier.

Frågan om romers utbildningssituation bereds för närvarande i Regeringskansliet med utgångspunkt från Delegationen för romska frågors förslag i betänkandet Romers rätt – en strategi för romer i Sverige (SOU 2010:55).

Intressenter

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.