SAS och återbetalningar

Skriftlig fråga 2020/21:369 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-06
Överlämnad
2020-11-08
Anmäld
2020-11-10
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Det delstatliga flygbolaget SAS har fått kraftig kritik av Konsumentombudsmannen (KO) för att bolaget inte återbetalar resor tillräckligt snabbt till svenska resenärer. SAS får inte dröja mer än sju dagar med att återbetala biljettpriset när flygresor ställts in, enligt KO. Om SAS inte följer detta förbud hotas bolaget av vite på en miljon kronor per månad, enligt KO.

Sedan pandemin bröt ut har SAS hanterat drygt 1,3 miljoner kunder som fått sina resor inställda. Dessutom tillkommer ständigt nya fall. Varje månad tar Konsumentverket emot ytterligare ett femtiotal nya anmälningar riktade mot bolaget. Fortfarande återstår hundratusentals ärenden, enligt SAS. KO:s första föreläggande är kopplat till ett löpande vite på en miljon kronor i månaden. Det innebär att om företaget inte betalar tillbaka pengarna i tid kan det komma att tvingas betala vitet, skriver KO i ett pressmeddelande den 5 november 2020.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur tänker ministern agera, med staten som största ägare i SAS, för att säkerställa att bolaget följer Konsumentombudsmannens beslut?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:369 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på fråga 2020/21:369 av Lars Beckman (M) SAS och återbetalningar

Lars Beckman har frågat mig hur jag, med staten som största ägare i SAS AB, ska agera för att säkerställa att bolaget följer Konsumentombudsmannens beslut om återbetalning av biljetter när flygresor ställs in.

SAS och övriga bolag med statligt ägande lyder under samma lagar som privatägda bolag, till exempel aktiebolagslagen. I aktiebolagslagen finns en uppdelning av ansvar mellan ägare, styrelse och ledning. Det är bolagets styrelse och ledning som ansvarar för bolagets organisation och förvaltningen av dess angelägenheter, samt den löpande förvaltningen av bolagets operativa verksamhet. Hantering av återbetalning av biljetter är en operativ fråga för SAS ledning och styrelse att hantera och är inte en ägarfråga.

Med det sagt har staten en ägarpolicy som beskriver statens förväntningar och krav på de bolag staten äger. I statens ägarpolicy framgår det att statligt ägda bolag ska agera föredömligt och agera på ett sätt som gör att de åtnjuter offentligt förtroende. SAS är inte ett av svenska staten helägt bolag men statens ägarpolicy reflekterar självklart de förväntningar regeringen har även på SAS.

SAS har informerat mig om att bolaget har genomfört insatser för att snabba på processerna och bolaget arbetar så fort det är möjligt för att återbetala biljetter till kunder vars resor blivit inställda.

Jag utgår ifrån att SAS följer gällande lagar och regler och jag kommer att följa frågan i min löpande dialog med SAS.

Stockholm den 17 november 2020

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.