SAS och inhyrning av piloter från Irland

Skriftlig fråga 2020/21:1286 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-15
Överlämnad
2021-01-16
Anmäld
2021-01-19
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Pandemin har slagit hårt mot Sverige och världen. Människoliv har spillts, företag går i konkurs och människor hamnar i arbetslöshet. Moderaterna har i Sveriges riksdag jobbat hårt för och fått igenom att staten till exempel ska stödja regionerna med extra resurser för sjukvård och att företag och medborgare ska få extra ekonomiskt stöd för att rädda jobb och företag. Det är bra att vi lyckats få till detta, många gånger i bred enighet. Ett stöd för företag är ett permitteringsstöd för anställda där staten tar på sig en del av kostnaden för de anställda och företagen i stället för att säga upp personal kan permittera dem. Det är skattebetalarna som står för kostnaden, men det är ett mycket bra sätt att hindra uppsägningar som många gånger annars skulle bli fallet.

Det statliga flygbolaget SAS har under pandemin bland annat använt sig av det statliga permitteringsstödet, och man har också sagt upp flera hundra piloter i Sverige under andra halvåret 2020. Samtidigt hyr SAS in piloter från sitt dotterbolag Sail på Irland. Det är säkert affärsmässigt utifrån SAS perspektiv, men det är enligt mig etiskt problematiskt. Regeringen brukar ofta prata om att det ska vara sjysta villkor på arbetsmarknaden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Tycker ministern att det finns något problem med att agera som SAS har gjort, och tänker ministern agera på något sätt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1286 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/ 00119 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1286 av Jörgen Berglund (M)
SAS inhyrning av piloter från Irland

Jörgen Berglund har med anledning av att SAS har använt sig av det statliga permitteringsstödet, och att man har sagt upp piloter i Sverige under andra halvåret 2020 och hyr in piloter från sitt dotterbolag på Irland frågat mig om jag anser att det finns några problem med att agera som SAS har gjort och om jag tänker agera på något sätt.

SAS och övriga bolag med statligt ägande lyder under samma lagar som privatägda bolag, till exempel aktiebolagslagen (2005:551). I aktiebolagslagen finns en uppdelning av ansvar mellan ägare, styrelse och ledning. Det är bolagets styrelse och ledning som ansvarar för bolagets organisation och förvaltningen av dess angelägenheter, samt den löpande förvaltningen av bolagets operativa verksamhet. Bolagets bemanning är en operativ fråga för SAS ledning och styrelse att hantera och är inte en ägarfråga.

Med det sagt, har staten en ägarpolicy som beskriver statens förväntningar och krav på de bolag staten äger. I statens ägarpolicy framgår det att statligt ägda bolag ska agera föredömligt och agera på ett sätt som gör att de åtnjuter offentligt förtroende. SAS är inte ett av svenska staten helägt bolag men statens ägarpolicy reflekterar självklart de förväntningar regeringen har även på SAS. Jag utgår ifrån att bolaget följer gällande lagar och regler.

Stockholm den 26 januari 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.