Till innehåll på sidan

Schweiz bilaterala avtal med EU och minaretförbudet

Skriftlig fråga 2009/10:337 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2009-12-14
Inlämnad
2009-12-14
Besvarad
2009-12-22
Besvarad
2009-12-28
Svar anmält
2010-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga

2009/10:337 Schweiz bilaterala avtal med EU och minaretförbudet

av Birgitta Eriksson (s)

till finansminister Anders Borg (m)

EU är en sammanslutning av demokratiska stater som också syftar till att vidmakthålla och sprida demokrati samt respekt för humanitära värden och demokratiska rättigheter. Schweiz har också alltid varit oerhört mån om goda ekonomiska relationer med EU samtidigt som landet inte alltid visat passande transparens och öppenhet i fråga om landets finansiella institutioner. Det är knappast en hemlighet att delar av det schweiziska välståndet bygger på billig arbetskraft från andra stater. Landets gästarbetare har också haft det svårt att få bli medborgare i Schweiz. Det är svårt att ha synpunkter på andra staters medborgarskapslagar, däremot kan inte direkta övergrepp mot religionsfrihet och andra mänskliga rättigheter tolereras. Inte ens om de är demokratiskt framröstade. EU måste i sådana lägen uppträda som en demokratitvingande makt. Schweiz står utanför EES-avtalet efter en folkomröstning 1992. Schweiz har dock ingått en rad bilaterala avtal med EU på många av de områden som avtalet omfattar. Schweiz bör ges ett ultimatum att upphäva sitt folkomröstningsbeslut om minaretförbud eller ekonomiskt och handelsmässigt behandlas som tredje land. De bilaterala avtal som ekonomiskt främjar Schweiz före andra icke medlemsstater bör sägas upp.

Avser finansministern att inom EU ta initiativ till ekonomiska åtgärder beträffande Schweiz med anledning av minaretförbudet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:337 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 22 december

Svar på frågorna

2009/10:336 Minaretförbudet och Europakonventionen om mänskliga rättigheter

2009/10:337 Schweiz bilaterala avtal med EU och minaretförbudet

Utrikesminister Carl Bildt

Birgitta Eriksson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att förmå Schweiz att antingen upphäva folkomröstningsbeslutet om minareter eller lämna Europarådet. Birgitta Eriksson har även ställt en fråga till finansminister Anders Borg om han inom EU avser att ta initiativ till ekonomiska åtgärder beträffande Schweiz med anledning av minaretförbudet. Frågan har överlämnats till mig och jag besvarar båda frågorna i ett sammanhang.

Religionsfriheten är liksom yttrande- och tankefriheten ett centralt inslag i varje öppet samhälle. I religionsfriheten ingår rätten att ensam eller i gemenskap med andra, offentligen eller enskilt utöva sin religion. Denna rättighet ska tillförsäkras var och en utan åtskillnad. I egenskap av ordförande i EU tog jag den 9 december initiativet till ett ordförandeskapsuttalande i Europarådets ministerkommitté i Strasbourg för att påtala detta.

Som framgår av uttalandet sänder resultatet av folkomröstningen i Schweiz den 29 november en negativ signal till alla som arbetar för religions- och trosfrihet, interreligiös dialog och integration. Som part till Europakonventionen om mänskliga rättigheter är Schweiz en del av det mest långtgående systemet för åtaganden på området för mänskliga rättigheter som finns. Det är angeläget att man från schweizisk sida fortsatt lever upp till sina förpliktelser i detta avseende. Det finns en uppenbar risk att omröstningsresultatet underblåser de religiösa och etniska motsättningar som finns globalt, i synnerhet fördomar om islam och muslimer. Det vore en olycklig utveckling. I stället vill vi att Europa ska vara en röst för tolerans och försoning. Det kan tilläggas att EU gjort ett liknande uttalande i OSSE:s permanenta råd.

Europakonventionen har haft en stor betydelse för att upprätthålla respekten för de mänskliga rättigheterna. En nära dialog mellan medlemsstaterna i Europarådet spelar en viktig roll i detta sammanhang. Detsamma gäller arbetet i andra internationella organisationer med inriktning på upprätthållande av de mänskliga rättigheterna som OSSE. Det är viktigt att dialogen i dessa organisationer kan fortgå. Sverige planerar inte ta initiativ till att Schweiz utesluts ur Europarådet eller vidta ekonomiska åtgärder mot Schweiz med anledning av minaretförbudet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.