Till innehåll på sidan

Sekretess mellan myndigheter och arbetet mot arbetslivskriminaliteten

Skriftlig fråga 2023/24:177 av Jim Svensk Larm (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-27
Överlämnad
2023-10-27
Anmäld
2023-11-07
Svarsdatum
2023-11-08
Sista svarsdatum
2023-11-08
Besvarad
2023-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Det myndighetsgemensamma arbetet mot arbetslivskriminaliteten är oerhört viktigt och något som behöver fortsätta med hög prioritet. Vi vet att arbetslivskriminaliteten ger stora inkomster till den organiserade brottsligheten som i sin tur skapar ett otryggt samhälle.

Ett problem som finns i arbetet mot arbetslivskriminaliteten är sekretessen mellan myndigheter. I dag kan myndigheter sitta på olika information som var för sig blir oanvändbar men som tillsammans skulle kunna stoppa utnyttjande av människor på svenska arbetsplatser.

Att komma åt det här problemet är oerhört viktigt och bör genomföras snarast.

Sedan november 2022 har ett färdigt förslag legat på regeringens bord för att upphäva delar av sekretessen som stoppar samarbetet mellan myndigheter. Men trots att ett år snart har gått så har regeringen fortfarande inte gjort något med utredningen.

I stället väljer regeringen att tillsätta nya utredningar och fördröjer därmed tiden det tar för att få sekretessbrytande regler på plats. Att en enskild utredning inte kommer åt alla problem är förståeligt, men varför inte genomföra utredningen som ett steg och sedan fortsätta utreda för att komma åt ännu fler problem i framtiden. Som det är nu så fortsätter de kriminella aktörerna att prata med varandra samtidigt som myndigheterna inte kan göra det.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att underlätta myndigheternas kommunikation med varandra för att komma åt arbetslivskriminaliteten?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:177 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)


Svar på fråga 2023/24:177 av Jim Svensk Larm (S)
Sekretess mellan myndigheter och arbetet mot arbetslivskriminaliteten

Jim Svensk Larm har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att underlätta myndigheternas kommunikation med varandra för att komma åt arbetslivskriminaliteten.

Uppgifter som finns hos en myndighet kan vara avgörande för att en annan myndighet ska kunna fullgöra sitt uppdrag. Ett välfungerande informationsutbyte mellan myndigheter är ofta en grundläggande förutsättning för att olika former av fusk, regelöverträdelser och brottslighet ska kunna förebyggas, utredas och bekämpas.

En utredare inom Finansdepartementet har haft i uppdrag att utvärdera möjligheterna till utökat informationsutbyte mellan myndigheter, kommuner och arbetslöshetskassor. Syftet med uppdraget var att säkerställa att dessa aktörer har tillgång till den information som de behöver för att fatta korrekta beslut i fråga om ersättningar från välfärdssystemen och för att motverka arbetslivskriminalitet. Regeringskansliet bereder för närvarande de förslag som utredaren lämnade i departementsskrivelsen Utökat informationsutbyte. Arbetet med en lagrådsremiss pågår.

Regeringen ser nu behov av att göra en bred behovsanalys och har gett en särskild utredare i uppdrag att överväga och föreslå förbättrade möjligheter att utbyta information om enskilda inom och mellan myndigheter. Utredaren ska bl.a. särskilt överväga och lämna förslag på en generell bestämmelse som gör det möjligt att lämna uppgifter som omfattas av sekretess till en annan myndighet, såväl på begäran som på eget initiativ. Utredningen ska göra en analys av hur de förslag som lämnas förhåller sig till intresset av sekretesskydd för enskildas personliga och ekonomiska förhållanden. Utredningen ska också särskilt överväga och lämna förslag som i större utsträckning gör det möjligt att på eget initiativ lämna ut offentliga uppgifter till en annan myndighet.

Stockholm den 7 november 2023

Paulina Brandberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.