Sexismen inom idrottsrörelsen

Skriftlig fråga 2005/06:682 av Schyman, Gudrun (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-19
Besvarad
2005-12-22
Besvarad
2006-01-02
Svar anmält
2006-01-17
Anmäld
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 december

Fråga 2005/06:682 av Gudrun Schyman (-) till statsrådet Jens Orback (s)

Sexismen inom idrottsrörelsen

Sommaren 2006 är det dags för VM i herrfotboll i Tyskland. En folkfest som lockar både gamla och unga fotbollsälskare. Många bänkar sig framför tv-apparaterna. Några har till och med turen att kunna åka dit. För att kunna tillfredsställa de män som förväntas komma bygger nu värdlandet både nya bordeller och små toalettliknande bodar för snabbköp av sex. Uppgifter om detta finns både i internationell press och i kritiska inlagor från internationella kvinnoorganisationer.

Att sport och sexuellt utnyttjande av kvinnor hör ihop tycks vara en fast förankrad föreställning. I Sverige finns den dold men enskilda anmälningar har fört upp en kritisk diskussion som följts av uttalade fördömanden. I Tyskland är prostitution tillåten men inte trafficking. De tyska kvinnoförbunden är övertygade om att ett stort antal kvinnor från andra länder kommer att forslas till Tyskland lagom till VM. Uppskattningar talar om 30 000@100 000 kvinnor.

Spelarna i det svenska fotbollslandslaget är förebilder för män i alla åldrar. Deras inställning kan påverka andra. Sveriges sexköpslag är förebild för många kvinnor i andra länder. Jämställdhetsministern kan påverka andra.

Min fråga till statsrådet är:

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att få Sveriges idrottsaktörer att öppet ta avstånd från bordellplanerna i Tyskland och för att påverka ansvarig minister i värdlandet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:682 besvarad av

den 21 december

Svar på frågorna 2005/06:649 om bordellverksamhet vid fotbolls-VM i Tyskland och 682 om sexismen inom idrottsrörelsen

Vice statsminister Bosse Ringholm

Gudrun Schyman har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att få till stånd en dialog med idrottsrörelsens aktörer avseende bordellverksamhet i anslutning till fotbolls-VM. Gudrun Schyman har vidare frågat statsrådet Orback om han avser att vidta några åtgärder för att få Sveriges idrottsaktörer att öppet ta avstånd från bordellplanerna i Tyskland och för att påverka ansvarig minister i värdlandet. Frågan har överlämnats till mig.

Den 26 oktober 2005 besvarade jag en fråga av Carina Hägg om vilka åtgärder jag var beredd att vidta för att förhindra förekomsten av prostitution i anslutning till VM i fotboll och den 30 november 2005 besvarade jag en fråga av Peter Pedersen om jag avser att vidta några åtgärder för att via EU:s ministerråd eller Fifa eller på annat sätt informera värdlandet om Sveriges syn på prostitution respektive idrott.

På båda frågorna svarade jag att regeringen fäster stor vikt vid arbetet mot människohandel och särskilt mot utnyttjandet av kvinnor och barn i prostitution. Förbudet mot köp av sexuella tjänster är ett viktigt praktiskt och normbildande instrument i kampen för jämställdhet och mot både prostitution och människohandel för sexuella ändamål i Sverige. Regeringen har också inlett ett arbete med att ta fram ett nationellt handlingsprogram för det fortsatta arbetet med att bekämpa alla former av människohandel.

Arbetet mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål känner inga gränser och på samma sätt som vi utvecklar vårt arbete i Sverige i dessa frågor är det naturligt att vi gör det även internationellt. Det utökade samarbetet inom EU, i Europarådet och andra internationella forum kring människohandel speglar väl den uppfattning Sverige har. Medvetenheten om de skadeverkningar som särskilt utnyttjandet av kvinnor och barn i prostitution medför blir bredare och omfattar fler. Genom detta samarbete har Sverige kunnat föra ut sin syn på prostitution i olika sammanhang och kommer även fortsättningsvis att göra det.

Jag har för övrigt i ett brevsvar till Sveriges Kvinnolobby framfört att såväl jag själv som statsrådet Orback är positiv till att delta i ett möte med Sveriges Kvinnolobby och berörda aktörer för att föra diskussionen vidare i dessa viktiga frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.