Sexistisk reklam

Skriftlig fråga 2007/08:1634 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-09
Anmäld
2008-09-11
Besvarad
2008-09-17
Svar anmält
2008-09-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 september

Fråga

2007/08:1634 Sexistisk reklam

av Carina Hägg (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Jens Orback tillsatte som jämställdhetsminister en utredning om lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni lade genast Eva-Marie Svenssons utredning om könsdiskriminerande reklam och betänkandet om könsdiskriminerande reklam och kränkande utformning av kommersiella meddelanden i papperskorgen trots att vi ser omfattningen men framför allt problemet i handlingen. Det handlar om att upprätthålla diskriminerande könsroller, om förväntningar på att unga kvinnor ska bete sig på ett visst sätt, det handlar om våld mot kvinnor, om att synen på könsroller och sexualitet påverkas och om att porrens uttryck sprider sig till medier och reklam.

Europarådet har behandlat en rapport utifrån situationen i Europas länder, och nu vill EU-politiker stoppa sexistisk reklam. Europaparlamentet har uppmanat EU:s institutioner och medlemsländer att agera mot sexistisk reklam. Personer som ansvarar för tv-sändningar, tidningar och annonser uppmanas att ta ett större ansvar för de ideal som skapas och man talar om jämställdhetsperspektiv. Betänkandet syftar till att bidra till att omöjliggöra könsstereotyp reklam. Regeringen har att agera mot sexistisk reklam och att öka medvetenheten. Regeringen bör mot den bakgrunden ompröva sin inställning, lagstifta nationellt och bli pådrivande inom EU.

Min fråga till jämställdhetsministern är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta utifrån EU-parlamentets rapport i Sverige men även utifrån ministerns roll som ordförande i Europarådet och kommande ordförandeskap i EU?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1634 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 17 september

Svar på fråga

2007/08:1634 Sexistisk reklam

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i Sverige utifrån EU-parlamentets rapport om hur marknadsföring och reklam påverkar jämställdheten men även utifrån det svenska ordförandeskapet i Europarådet och kommande ordförandeskap i EU.

Den rapport som EU-parlamentet har antagit är ett initiativbetänkande och innebär inte några åtaganden för den svenska regeringen. Med anledning av detta kommer inga särskilda åtgärder som har sin grund i betänkandet att vidtas.

Som Carina Hägg känner till beslutade regeringen under våren att inte gå vidare med lagförslaget om förbud mot könsdiskriminerande reklam som lades i betänkandet Könsdiskriminerande reklam – kränkande utformning av kommersiella meddelanden (SOU 2008:5) genom att lägga betänkandet till handlingarna.

Grunden till detta är att lagförslaget kan komma att stå i strid med tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Jag bedömer även att en lagstiftning på området inte kommer att uppnå önskvärd effekt.

Det råder en bred enighet om att könsdiskriminerande reklam är problematisk och icke önskvärd. Liksom de flesta andra upprörs jag när kvinnor och män förlöjligas eller framställs på ett kränkande eller stereotypt sätt i reklam såväl som i andra sammanhang. För att motverka könsdiskriminerande reklam på lång sikt måste det till en attitydförändring på samhällsnivå. Sådant tar tid och regeringen arbetar på flera olika nivåer för en sådan förändring, bland annat inom EU och Europarådet.

Frågan om att motverka könsstereotypa mönster är ett av sex prioriterade områden i EU:s färdplan för jämställdhet 2006–2010. Frågan behandlades nu senast vid ett ministermöte som Slovenien inbjöd till i januari 2008 och som jag deltog i. Slutsatserna från det mötet har sedan lett till att ministerrådet antagit slutsatser om att intensifiera arbetet med att undanröja könsstereotyper i alla delar av samhället.

I november förra året antog Europarådet rekommendation (2007)17 Gender equality standards and mechanisms som tar upp frågan om könsstereotyper i medierna. Inrättandet av självreglerande organ inom medie- och reklambranschen liksom implementering av uppförandekoder uppmuntras. Det är ännu för tidigt att följa upp genomförandet av rekommendationen i medlemsstaterna.

En nyckelfråga när det gäller könsdiskriminerande reklam är dock reklambranschens ansvar. Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam (ERK) inrättades av branschen för ca 20 år sedan för att motverka könsdiskriminerande reklam men också som ett alternativ till lagstiftning. Målet med verksamheten är att motverka könsdiskriminerande reklam och bidra till en hög etisk standard hos annonsörer och reklamproducenter genom vägledande beslut. Utgångspunkten för ERK:s bedömning är Internationella handelskammarens (ICC:s) grundregler för reklam.

Att näringslivets egenåtgärder fungerar och är effektiva är av största vikt. Därför välkomnar jag initiativet från Sveriges Annonsörer att ta detta arbete ett steg vidare genom att inrätta en branschfinansierad reklamombudsman. Ombudsmannen tillträder den 1 november 2008 och kommer att ersätta såväl ERK och Marknadsetiska rådet (MER), som ytterligare ett 40-tal specialiserade nämnder. Reklamombudsmannen kommer att arbeta brett mot alla former av oetisk reklam. Genom att alla krafter samlas under en hatt samtidigt som denna ansvarsnämnd tilldelas ökade resurser stärks förutsättningarna för Reklamombudsmannen att agera snabbare och mer kraftfullt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.