Sexsomni

Skriftlig fråga 2021/22:25 av Ebba Hermansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-09-21
Överlämnad
2021-09-22
Anmäld
2021-09-23
Svarsdatum
2021-09-29
Sista svarsdatum
2021-09-29
Besvarad
2021-09-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

De senaste åren har allt fler sexualbrottslingar börjat åberopa diagnosen sexsomni, vilket innebär att man har våldtagit kvinnor och barn medan man varit i sovande tillstånd. Enligt en granskning gjord av Göteborgs-Posten har detta tillstånd sammanlagt åberopats i 30 sexualbrottsfall, varav i 28 våldtäktsfall, ett våldtäktsförsök och ett fall av sexuellt tvång. Ett uppmärksammat sådant fall uppdagades nyligen då en kvinna blev dömd att betala 150 000 kronor till sin egen våldtäktsman, efter att denne påstått sig lida av den extremt ovanliga diagnosen, varpå rättegången togs om och mannen friades.

Att våldtäktsmän kan komma undan straff genom att skylla på sexsomni visar på att lagstiftningen här har ett kryphål. Det bör anses vara extremt oansvarigt att, medveten om att man lider av denna sällsynta diagnos, ändå lägga sig och sova bredvid potentiella offer. Därav kan tyckas att dessa gärningsmän bör kunna dömas för oaktsam våldtäkt enligt den nya samtyckeslagstiftningen. Alternativt bör lagen kompletteras för att fånga upp dessa brott då fenomenet knappast kommer att försvinna.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur avser ministern att agera för att sexualbrottslingar inte ska komma undan rättmätiga straff genom att hävda att de lider av sexsomni?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:25 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/03303 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:25 av Ebba Hermansson (SD)
Sexsomni

Ebba Hermansson har frågat mig hur jag avser att agera för att sexualbrottslingar inte ska komma undan rättmätiga straff genom att hävda att de lider av sexsomni.

Ett sexuellt övergrepp är ett extremt och oacceptabelt uttryck för bristande respekt för en annan människas självklara rätt till personlig och sexuell integritet och sexuellt självbestämmande. Regeringen bedriver ett mycket aktivt arbete för att förbättra möjligheterna att bekämpa sexualbrott och tar nya initiativ fortlöpande.

Det är givetvis av yttersta vikt att personer som har gjort sig skyldig till sexualbrott döms och straffas för sina handlingar. Alla brottsoffer förtjänar rättvisa.

I brottmål är det åklagaren som måste bevisa att den som är åtalad för ett brott är skyldig till det. Åklagarmyndigheten och särskilt dess utvecklingscentrum är medvetna om förekomsten av invändningen om sexsomni. År 2016 tog man fram en rapport om somnambulism som inkluderar sexsomni. Det pågår ett arbete inom myndigheten med att uppdatera rapporten och därigenom även utveckla stödet för åklagarna i landet när invändningen om sexsomni uppstår. Åklagarmyndigheten uppdaterar också vägledningar och styrdokument och ska under hösten ta fram ett metodstöd för sexualbrott. Utvecklingscentrum har vidare uppmanat åklagare som arbetar med sexualbrott runtom i landet att återkoppla till utvecklingscentrum för att bl.a. se om frekvensen av invändningen ökar och kunna utveckla hanterandet av problematiken.

Stockholm den 29 september 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.