Sfi-utbildningen under coronakrisen

Skriftlig fråga 2019/20:1581 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-12
Överlämnad
2020-06-15
Anmäld
2020-06-16
Svarsdatum
2020-06-24
Sista svarsdatum
2020-06-24
Besvarad
2020-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Under våren har gymnasieskolorna bedrivit distansundervisning. Denna rekommendation från Folkhälsomyndigheten kompletterades med att även universitet, högskolor, yrkeshögskolor och vuxenutbildning också övergick till distansundervisning.

När det gäller vuxenutbildningen har det under hela denna period framkommit att det varit svårt för flera deltagare att delta i sfi-undervisningen på distans. Behovet av teknisk hjälp har varit stort, och det pedagogiska upplägget har påverkats negativt. För många elever som studerar det svenska språket blir det extra svårt, om inte omöjligt, att bedriva självstudier och dessutom utan att finnas i en utbildningslokal med närhet till undervisande lärare. Detta upplägg fungerar med all säkerhet för de som uppnått de högre nivåerna i svenska och som exempelvis har en högre utbildning i bagaget som kan underlätta.

Folkhälsomyndigheten och regeringen kom i slutet av maj en ny rekommendation. Distansundervisning tas nu bort från den 15 juni, och elever i gymnasieskolan kan under sommaren och hösten återvända till skolans lokaler. Däremot förekom fortsatta restriktioner kring utbildning för vuxna inom den kommunala vuxenutbildningen, yrkeshögskolan och den högre utbildningen, nämligen att denna undervisning kan behöva ges delvis på distans för att minska smittspridningen.

Liberalerna menar att det behövs ett förtydligande och en ny riktlinje som underlättar för elever inom vuxenutbildningen som är i behov av särskilt stöd, och inte minst när det gäller studerande inom sfi-utbildningen där många varken har de tekniska eller språkliga förutsättningarna att bedriva studier hemifrån. Det är också uppenbart att ett antal kommuner även efter det senaste beskedet från Folkhälsomyndigheten meddelat att de kommer att fortsätta att bedriva sfi-undervisningen på distans med hänsyn till smittspridningen.

Regeringen borde snarast förtydliga studenternas möjligheter att inom sfi erbjudas undervisning på plats med tillgång till verksamheten och undervisande lärare. Självklart ska detta upplägg ta hänsyn till de allmänna rekommendationerna. Många sfi-studenter har redan hoppat av eller riskerar att halka efter rejält i sin viktiga undervisning, vilket kan försvåra etableringen på arbetsmarknaden.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

När kommer regeringen att ändra i förordningen så att sfi-studenter kan komma tillbaka till ordinarie undervisning?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1581 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2020/03791/GV

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1581 av Roger Haddad (L)
Sfi-utbildningen under coronakrisen

Roger Haddad har frågat mig när regeringen kommer att ändra i förordningen så att sfi-studenter kan komma tillbaka till ordinarie undervisning.

Det har varit svårt för vissa att delta i utbildning på distans när den inte kunnat genomföras i utbildningsverksamhetens lokaler som brukligt.

Till skillnad från det obligatoriska skolväsendet, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan finns det ingen närvaroplikt i kommunal vuxenutbildning (komvux), som inbegriper kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi). Därför omfattas inte komvux av förordningen (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta. Förordningen behöver därmed inte ändras på grund av ändrade förhållanden inom komvux.

Redan den 3 april 2020 ändrade Folkhälsomyndigheten rekommendationen om distansundervisning så att ett mindre antal elever kunde ges delar av utbildningen i skolans lokaler för att på så sätt möjliggöra att elever kan få delta i t.ex. olika praktiska moment eller prov eller kan få särskilt stöd som inte kan ges inom ramen för fjärr- eller distansundervisning. Även elever i komvux som t.ex. behöver stöd har bedömts kunna få det i skolans lokaler förutsatt att det sker enskilt eller i en mindre grupp.

Från och med den 15 juni 2020 gäller inte längre Folkhälsomyndighetens rekommendation om distansundervisning. Däremot gäller även fortsättningsvis att verksamheten ska bedrivas på så sätt att risken för smittspridning minimeras och givetvis gäller Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer för vuxna för att minska smittspridningen.

Med anledning av den rådande s.k. coronapandemin har en rad åtgärder vidtagits när det gäller den svenska skolan. Utbildningsdepartementet har haft en löpande dialog med såväl Statens skolverk som Sveriges Kommuner och Regioner och direkt med enskilda kommuner för att få en lägesbeskrivning och identifiera behov inom skolväsendet. För att underlätta arbetssituationen för såväl elever som lärare och andra har regeringen gett Skolverket i uppdrag att genomföra insatser som syftar till att stödja huvudmän, utbildningsanordnare, rektorer, lärare, förskollärare samt övrig personal i skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet under utbrottet av det nya coronaviruset. Skolverket har tagit fram stöd särskilt riktat till komvux med anledning av att rekommendationen om distansundervisning inte längre gäller. På sin hemsida anger Skolverket att utbildningsanordnare i komvux t.ex. kan låta elever studera hemifrån om det är möjligt, undvika att samla större grupper av elever, möblera undervisningslokalerna så att de som vistas där kan hålla avstånd till varandra och erbjuda goda möjligheter att tvätta händerna. Utifrån detta stöd kan huvudmännen organisera vuxenutbildningen så att de elever som har störst behov av undervisning i skolans lokaler kan erbjudas det på ett säkert sätt.

Precis som regeringen har beredskap för att göra det som krävs för att begränsa smittspridningen, säkra vården och värna äldre och sköra är vi beredda att agera för att minska de effekter coronapandemin får för elever, studenter och studerande och deras inlärning och utveckling.

Stockholm den 23 juni 2020

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.