Sida och civilsamhällets organisationer

Skriftlig fråga 2023/24:966 av Tomas Eneroth (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-06-05
Överlämnad
2024-06-07
Anmäld
2024-06-10
Svarsdatum
2024-06-12
Sista svarsdatum
2024-06-12
Besvarad
2024-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Regeringen har gett Sida i uppdrag att utreda den så kallade SPO-modellen och bland annat föreslagit att myndigheten själv ska ta över en stor del av de arbetsuppgifter som civilsamhället i dag utför inom biståndsverksamheten. Detta är ett förslag som fått mycket kritik och som riskerar att kraftigt försämra såväl biståndsverksamheten på plats som dess effektivitet, eftersom en mängd erfarenhet och kompetens riskerar att tappas i en omorganisation. Sveriges bistånd har ju omvittnat god effektivitet, inte minst tack vare dess involvering av civilsamhället och den kompetens som organisationerna besitter.

Som av en händelse kom samtidigt en internrevisionsrapport som utpekar anställda med bakgrund i civilsamhället som en risk för jäv inom myndigheten. Statsrådet refererade till rapporten i samband med utrikesutskottets utfrågning om biståndsverksamheten för någon vecka sedan. Rapporten väckte starka reaktioner – inte minst eftersom det tidigare setts som en merit att ha erfarenhet av biståndsarbete inom civilsamhällesorganisationer för att bli anställd på Sida. Signalerna nu blir det omvända – att ha erfarenhet från det som ändå är huvuddelen av svenskt biståndsarbete ska ses som en potentiell risk vid rekrytering. Statliga myndigheter bör rimligtvis utgå från att säkra den kompetens som är nödvändig för uppdraget, och då är exempelvis erfarenhet från civilsamhällets biståndsverksamhet en ytterst viktig kompetens för en verksamhet som Sida.

Mot bakgrund av att regeringen och dess samarbetsparti Sverigedemokraterna genomfört ett flertal förslag riktade mot civilsamhället (bildningsförbunden, biståndsorganisationer, fredsorganisationer med flera) väcker naturligtvis myndighetens agerande en mängd frågor. Har det arbete som myndigheten genomfört inneburit en kartläggning av personer med bakgrund i civilsamhället? Och är det en företeelse som även kommer att ske inom andra delar av Utrikesdepartementets verksamheter? Kommer personer med erfarenhet av civilsamhället att få sämre karriärmöjligheter inom myndigheten framöver? Frågorna är många och visar på att agerandet inom myndigheten skapat oro inom civilsamhällets organisationer.

Min fråga till statsrådet Johan Forssell blir därför följande:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att säkerställa att personer med bakgrund och erfarenheter i civilsamhället inte särbehandlas inom myndigheten framöver samt att otillåten registrering inte förekommit i samband med Sidas kartläggning?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:966 besvarad av Statsrådet Johan Forssell (M)

Svar på fråga 2023/24:966 Sida och civilsamhällets organisationer

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Svar på fråga 2023/24:966 av Tomas Eneroth (S)
Sida och civilsamhällets organisationer

Tomas Eneroth har frågat mig om jag avser ta några initiativ för att säkerställa att personer med bakgrund och erfarenheter i civilsamhället inte särbehandlas inom Sida framöver samt att otillåten registrering inte förekommit i samband med Sidas kartläggning.

Inom staten är den arbetsgivarpolitiska delegeringen en central princip. Det innebär att respektive myndighet har arbetsgivaransvaret för sina anställda. Jag förutsätter att gällande regelverk efterlevs av Sida som ansvarig myndighet och arbetsgivare. Sida ska följa gällande regler om jäv i förvaltningslagen och jag utgår från att myndighetens ledning vidtar åtgärder med anledning av internrevisionens iakttagelser för att säkerställa att dessa regler följs.

Stockholm den 12 juni 2024

 

 

Johan Forssell

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.