Sillfisket i Östersjön

Skriftlig fråga 2019/20:637 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-13
Överlämnad
2019-12-16
Anmäld
2019-12-17
Svarsdatum
2019-12-30
Sista svarsdatum
2019-12-30
Besvarad
2019-12-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Det blir ingen sill till midsommar. Det sa vd:n för Skillinge Fisk, med 120 anställda, i samband med konferensen Östersjöfiske i Simrishamn nyligen. Uttalandet gjordes då han under konferensen blev varse att ett stopp för sillfiske kommer att bli ett faktum i områdena 25 och 26 under maj till augusti nästa år, samt under maj till juni i område 24. Beredningsindustrin drabbas till följd av ett motsvarande fiskestopp för yrkesfiskarna.

Under konferensen var vi många som blev förvånade över informationen. Det var dessutom ytterst illavarslande och anmärkningsvärt att varken yrkesfiskare eller beredningsindustri hade fått information om saken tidigare, vare sig mejl- eller brevledes, utan ska behöva få del av informationen under en konferens. Det är under all kritik. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Kommer sillfisket i Östersjön att stängas under perioden maj–augusti, och vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att minimera den ekonomiska skadan för berörd fiskenäring?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:637 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2019/

03172

/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:637 av Betty Malmberg (M)
Sillfisket i Östersjön

Betty Malmberg har frågat mig om sillfisket i Östersjön kommer att stängas under perioden maj-augusti, och vilka åtgärder jag kommer att vidta för att minimera den ekonomiska skadan för berörd fiskenäring.

Kommissionen presenterade den 30 augusti 2019 ett förslag till förordning om fiskemöjligheter för 2020 för vissa fiskbestånd och grupper av fiskbestånd i Östersjön. Utöver förslag till kvoter innebar det också lekstängningsperioder för att skydda torsk. Analys av de föreslagna lekstängningsperioderna gav vid handen att endast fartyg under 12 meter som fiskar med passiva redskap, exempelvis garn, på grundare vatten än 20 meters djup skulle tillåtas under lekperioden, vilket innebär att fiske av sill och andra arter med aktiva redskap såsom trål och vad eller fiske från fartyg större än 12 meter eller fiske på djupare vatten än 20 meter skulle förbjudas.

Kommissionens förslag diskuterades vid Jordbruks- och fiskerådet den 14-15 oktober 2019. Vid rådsmötet verkade jag, i linje med den ståndpunkt jag fått fullt stöd i riksdagen för att driva, för att nästa års fiske ska vara miljömässigt hållbart på lång sikt och förvaltas på ett sätt som är förenligt med målen om att uppnå nytta i ekonomiskt, socialt och miljömässigt hänseende samt att bidra till att trygga livsmedelsförsörjningen. I linje med detta verkade jag således för hållbara kvotnivåer, vilket i allt väsentligt uppnåddes. Jag verkade också för att lekstoppen för att skydda torsk inte oproportionerligt skulle drabba det svenska småskaliga kustnära fisket, vilket det inte fanns tillräckligt stöd för.

Resultatet är nu alltså att endast fartyg under 12 meter som fiskar med passiva redskap på grundare vatten än 20 meters djup tillåts fiska under lekperioden, medan annat fiske är förbjudet under denna period, vilket då drabbar både sillfiske och fiske av andra arter.

I områdena 25 och 26 har lekstängningsperioden för 2020 förlagts från maj till och med augusti, medan den i område 24 förlagts under juni och juli. 

Jag följer utvecklingen av det svenska yrkesfisket, särskilt det småskaliga och kustnära fisket. I sammanhanget är även myndigheternas samordning och helhetsperspektiv på problembilden viktigt. Nu när förordningen om fiskemöjligheter i Östersjön för 2020 har antagits analyserar vi och för dialog om huruvida något behöver göras på kort sikt för att mildra de negativa effekterna av den antagna förordningen för berörda yrkesfiskare, beredningsföretag och kustsamhällen. I det lite mer långsiktiga perspektivet ingår arbetet med att utforma det svenska programmet för Europeiska havs- och fiskerifondens nästa programperiod, 2021–2027. Även i detta arbete är berörda parter, bl.a. yrkesfiskets organisationer, involverade. Programmet kommer att vara ett av de viktigaste finansiella verktygen för att hantera fiskerinäringens framtida utveckling.

Jag vill också passa på att understryka att förordningen är en ettårig förordning för 2020 och att motsvarande beslut för 2021 kommer att föregås av en ny förhandling i rådet. Detta är en fråga jag fortsatt kommer vara engagerad i. I detta arbete är berörda parter, bl.a. yrkesfiskets organisationer, viktiga att involvera. Här måste alla jobba tillsammans för att hjälpas åt att hitta lösningar och hur vi gör det bästa utifrån de förutsättningar som nu finns inför nästa år. För regeringen är det viktigt att man ska kunna bo och verka på landsbygd och kustsamhällen i hela Sverige.

Stockholm den 20 december 2019

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.