Situationen för deltidsbrandmän

Skriftlig fråga 2020/21:106 av Caroline Nordengrip (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-24
Överlämnad
2020-09-25
Anmäld
2020-09-29
Svarsdatum
2020-10-07
Sista svarsdatum
2020-10-07
Besvarad
2020-10-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I februari 2018 tillsatte regeringen Utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler, grundad på inkomster (A 2018:01). Utredningen redovisade sina förslag den 15 juni i år.

Regeringen ser att det i nuläget inte bör införas en särreglering för deltidsbrandmän i lagen om arbetslöshetsförsäkring, men för det fall utredningens förslag inte löser problemen avser regeringen att återkomma i frågan för att förbättra situationen för deltidsbrandmän.

Utredningen har inte lämnat något förslag för att lösa deltidsbrandmännens problematik med arbetslösförsäkringen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilken lösning föreslår regeringen för att förbättra situationen för deltidsbrandmän?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:106 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/

03453

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:106 av Caroline Nordengrip (SD)
Situationen för deltidsbrandmän

Caroline Nordengrip har frågat mig vilken lösning regeringen föreslår för att förbättra situationen för deltidsbrandmän.

Det är av stor betydelse att de kommunala räddningstjänsterna har en god och likvärdig förmåga att genomföra effektiva räddningsinsatser vid bränder och andra olyckor.

Regeringen har mot den bakgrunden i juni i år beslutat propositionen En effektivare kommunal räddningstjänst. Lagförslagen syftar i grunden till att kommunerna i samverkan ska kunna genomföra snabba och effektiva räddningsinsatser. Bland annat föreslås att samtliga kommuner ska ha en ständig funktion för övergripande ledning av räddningstjänstverksamheten, att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) – i stället för länsstyrelserna – ska utöva tillsyn över kommunernas förebyggande verksamhet och räddningstjänstverksamhet och att MSB i vissa fall ska få prioritera och fördela tillgängliga förstärkningsresurser vid räddningsinsatser. Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

MSB har de senaste åren tillförts sammanlagt 70 miljoner kronor för sin utbildningsverksamhet på räddningstjänstområdet och har därigenom kunnat öka antalet utbildningsplatser för deltidsbrandmän från cirka 550 under 2017 till 770 under 2019 och 2020. Myndigheten har även tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner förstärkt stödet till kommunerna i deras arbete med att personalförsörja räddningstjänstverksamheten med deltidsbrandmän, bland annat genom nationella rekryteringskampanjer. Dessutom har MSB tillförts 65 miljoner kronor för 2019 och 15 miljoner kronor årligen från 2020 för att kunna stärka sin förmåga att stödja kommunerna vid omfattande räddningsinsatser. Myndigheten har därför kunnat förbättrat sina möjligheter att bistå kommunerna med förstärkningsresurser, till exempel med materiel för skogsbrandsläckning samt helikoptrar och skopande plan för brandsläckning.

Utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler, grundad på inkomster överlämnade sitt betänkande till regeringen i juni i år. En arbetslöshetsförsäkring baserad på inkomster kan komma att innebära en mer proportionerlig beräkning av ersättningen vid bland annat beredskapstjänstgöring under pågående ersättningsperiod. Betänkandet är föremål för remittering till utgången av oktober månad.

Regeringen kommer även i fortsättningen att följa utvecklingen av samhällets samlade förmåga till räddningsinsatser vid bränder och andra olyckor och kommer vid behov att vidta nödvändiga åtgärder. Samtidigt är det av stor vikt att kommunerna själva vidtar de åtgärder som kan behövas för att säkerställa en effektiv räddningstjänstverksamhet i hela landet.

Stockholm den 7 oktober 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.