Till innehåll på sidan

Situationen för dem som uppburit hel sjukersättning före 2003

Skriftlig fråga 2013/14:534 av Luttropp, Agneta (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-28
Anmäld
2014-03-28
Besvarad
2014-04-02
Svar anmält
2014-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 mars

Fråga

2013/14:534 Situationen för dem som uppburit hel sjukersättning före 2003

av Agneta Luttropp (MP)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Att komma ut på arbetsmarknaden efter att i många år ha varit förtidspensionerad är förenat med stora svårigheter för dem som verkligen vill ut i arbetslivet.

Alla som har hel sjukersättning på garanti i nivån med 8 900 kronor brutto och vars ersättning är beviljad permanent före den 1 juli 2008 har rätt att studera, arbeta mot lön eller hjälpa till i frivillighetsorganisationer utan att sjukersättningen minskar. Det finns visserligen ett tak som man får tjäna utan att ersättningen minskar.

Men ett stort problem för många är att om man haft hel sjukersättning före 2003 har man ingen laglig rätt till arbetslivsinriktad rehabilitering som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kan erbjuda sökande som fått sjukersättning efter 2003.

Om rättigheterna till arbetslivsinriktad rehabilitering även omfattades av dem som uppburit hel sjukersättning före 2003 skulle många av dem som i dag står längst utanför arbetsmarknaden få möjlighet till lönearbete – kanske inte på heltid, men varje timmes arbete har ett stort värde för den enskilde.

Fråga:

Är statsrådet beredd att arbeta för en förändring för att visa att alla behövs?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:534 besvarad av Statsrådet Ulf Kristersson

den 2 april

Svar på fråga

2013/14:534 Situationen för dem som uppburit hel sjukersättning före 2003

Statsrådet Ulf Kristersson

Agneta Luttropp har frågat mig om jag är beredd att arbeta för en förändring för att visa att alla behövs.

Som Agneta Luttropp konstaterar kan personer med sjukersättning få förbättrad arbetsförmåga och kan då vara i behov av arbetslivsinriktad rehabilitering. Det finns idag flera möjligheter till stöd och insatser för personer som uppbär sjukersättning.

På uppdrag av regeringen har Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen fördjupat sitt samarbete för att stödja personer med nedsatt arbetsförmåga till egen försörjning. Myndigheterna har utvecklat en arbetsform som kallas gemensam kartläggning, vilket innebär att det sker en kartläggning av den försäkrades nuvarande situation samt planering av de fortsatta insatserna. Andra aktörer kan också delta i en sådan kartläggning, exempelvis vårdgivare. Gemensam kartläggning är, när behov finns, även tillgänglig för personer med hel sjukersättning.

För personer med sjukersättning finns regler som ger trygghet att våga prova arbete eller studera. För personer som har permanent sjukersättning enligt regelverket som gällde före juli 2008 gäller bibehållen rätt till sjukersättning vid både arbete och studier. Om dessa försäkrade behöver en rehabiliteringsåtgärd för att kunna öka eller återfå arbetsförmåga kan de få detta under samma förutsättningar som övriga försäkrade.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.