Situationen för HBT-personer i Indien

Skriftlig fråga 2005/06:209 av Andreasson, Martin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-21
Anmäld
2005-10-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-10-27
Svar anmält
2005-10-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 oktober

Fråga 2005/06:209 av Martin Andreasson (fp) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Situationen för HBT-personer i Indien

Indien, världens största demokrati, är ett av de länder som systematiskt kränker homo- och bisexuellas mänskliga rättigheter genom att ha ett straffrättsligt totalförbud mot sexuella relationer mellan samtyckande vuxna av samma kön. Att förbudet inte är en obsolet kvarleva visas också av att centralregeringen uttryckligen motsatte sig en avkriminalisering då frågan nyligen prövades i landets högsta domstol. Vid ett riksdagsseminarium den 19 oktober, med medverkande från den indiska HBT-organisationen Aanchal Trust, beskrevs hur totalförbudet leder till att människor lever i rättslöshet och utsatthet. Ett stort problem är att det i praktiken skapar straffrihet för homosexuella våldtäkter, eftersom offret inte kan göra en polisanmälan utan att i sin tur anklagas för att ha ägnat sig åt förbjudna sexuella handlingar.

I sitt svar på fråga 2003/04:672 om förbudet mot homosexuella handlingar i Indien underströk utrikesministern att frågan var angelägen och att Sverige särskilt uppmärksammar HBT-personers mänskliga rättigheter i internationella sammanhang. Däremot uppgav utrikesministern att frågan om förbudet mot homosexuella handlingar ännu inte hade förts på tal i de bilaterala kontakterna med Indien.

Har utrikesministern verkat för att Sverige på senare tid fört upp frågan om totalförbudet mot homosexuella handlingar i sina bilaterala kontakter med Indien och på vilket sätt avser utrikesministern att agera framgent i frågan?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:209 besvarad av

den 27 oktober

Svar på fråga 2005/06:209 om situationen för HBT-personer i Indien

Utrikesminister Laila Freivalds

Martin Andreasson har frågat mig om jag verkat för att Sverige ska föra upp frågan om förbudet mot homosexuella handlingar i våra bilaterala kontakter med Indien och på vilket sätt jag avser att framgent agera i frågan.

Frågan är lika angelägen i dag som när den förra gången togs upp i riksdagen i februari 2004. Homosexualitet är inte accepterad i det indiska samhället och homosexuella handlingar är straffbara enligt indisk strafflag. Situationen för bi- och homosexuella i Indien har uppmärksammats i Utrikesdepartementets årliga rapport om situationen för de mänskliga rättigheterna i Indien. Frågan om avkriminalisering av homosexualitet har nyligen tagits upp i indiska High Court men fått avslag. Nu har ärendet förts vidare till Högsta domstolen, men det är oklart när det kommer att tas upp.

Icke-diskriminering är en grundläggande princip för de mänskliga rättigheterna och ska gälla oavsett sexuell läggning och kön. Då frågan är omgärdad av religiösa och kulturella tabun har det varit svårt att i internationella sammanhang lyfta upp och diskutera frågan om diskriminering på grund av sexuell läggning och vikten av att alla ska kunna åtnjuta lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning. Sverige har ändå konsekvent och konstant arbetat för att uppmärksamma frågan, inte minst inom FN och andra internationella forum. HBT-personers, det vill säga homo-, bi- och transsexuellas, rättigheter uppmärksammas även i vårt utvecklingssamarbete. I sammanhanget vill jag påpeka att transsexualism inte ses som en fråga om sexuell läggning utan om könstillhörighet. Sverige finansierar flera insatser som syftar till att stärka HBT-personers rättigheter i andra länder. I Indien stöder Sverige genom Sida en rad enskilda organisationer som arbetar med dessa frågor. Som exempel kan nämnas det svenska stödet till ett samarbetsprojekt mellan RFSU och en indisk organisation som arbetar med sexuella rättigheter. Ett annat exempel är det svenska stödet till det indiska juristkollektivet Lawyers’ Collective som arbetar för HBT-personers rättigheter genom att företräda dem i domstol och genom lobbyverksamhet för att förändra den nuvarande lagstiftningen.

Sveriges samarbete med det civila samhället i Indien har varit den väg som bedömts vara mest konstruktiv för att bidra till att stärka skyddet av de mänskliga rättigheterna i Indien. Jag kommer att besöka Indien senare i höst och har då för avsikt att även ta upp frågan om mänskliga rättigheter med min kollega och diskutera hur vi bäst kan samarbeta för att garantera människors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna både i ett globalt och nationellt perspektiv.

Sida kommer inom kort att presentera en studie om hur vi i svensk utvecklingspolitik och svenskt utvecklingssamarbete arbetar med frågor som rör sexuell läggning och transsexualitet. Studien kommer att ligga till grund för fortsatt analys om hur arbetet inom detta område kan förbättras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.