Till innehåll på sidan

Situationen för HBT-personer i Sveriges kommuner

Skriftlig fråga 2005/06:1688 av Bengtsson, Anders (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-23
Anmäld
2006-05-24
Besvarad
2006-05-30
Svar anmält
2006-05-30
Besvarad
2006-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 maj

Fråga 2005/06:1688 av Anders Bengtsson (s) till statsrådet Jens Orback (s)

Situationen för HBT-personer i Sveriges kommuner

Varje människa har ett ansvar för att ingen blir diskriminerad eller trakasserad. På samma sätt har varje kommun ett ansvar för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för deras invånare som är HBT-personer.

I majoriteten av Sveriges kommuner är HBT-perspektivet en icke-fråga. Detta visas i RFSL:s kommunundersökning 2006.

Det yttersta uttrycket för okunskap och fördomar om HBT-personer är hatbrotten. Rädslan för hatbrott tillhör i dag vardagen för många HBT-personer. Brott som begås mot personer på grund av deras sexuella läggning har under de senaste åren ökat.

Lördagen den 20 maj misshandlades fyra personer som befann sig i RFSL:s lokaler i Kristianstad av fyra nynazister. Polisen betecknar händelsen som ett hatbrott.

Det är oacceptabelt att kunskapen om HBT-personer är bristfällig inom en stor del av samhället. Kunskapen är så otillräcklig att HBT-personer kontinuerligt blir utsatta för fördomar och diskriminering, och i de allra grövsta fallen för misshandel.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra situationen för HBT-personer i alla Sveriges kommuner?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1688 besvarad av

den 30 maj

Svar på fråga 2005/06:1688 om situationen för HBT-personer i Sveriges kommuner

Statsrådet Jens Orback

Anders Bengtsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra situationen för homo- och bisexuella samt transpersoner i alla Sveriges kommuner.

Arbetet för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning är ett prioriterat område för regeringen. Arbetet mot diskriminering och hatbrott på grund av sexuell läggning syftar till att värna principen om alla människors lika värde och allas rätt att bli behandlade som individer på lika villkor. Rätten till skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning har stärkts under de senaste åren. Bland annat har skyddet utvidgats till fler samhällsområden, till exempel socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Diskrimineringskommittén föreslår i sitt betänkande från tidigare i år ett skydd mot diskriminering för transpersoner. Regeringen avser att bereda förslagen med inriktningen på att en ny lagstiftning ska kunna träda i kraft under 2008.

Men det finns mer att göra på området, inte minst på lokal nivå. Regeringen lade nyligen fram sin skrivelse 2005/06:95 En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna 2006@2009. I denna aviseras de åtgärder som ska genomföras under perioden för att uppnå det långsiktiga målet om full respekt för de mänskliga rättigheterna. Kommunerna och landstingen har en viktig roll och ett stort ansvar för att Sverige fullföljer sina åtaganden om mänskliga rättigheter. Förbudet mot diskriminering, bland annat på grund av sexuell läggning, är en central del av de mänskliga rättigheterna och ska självfallet vara en av utgångspunkterna för den verksamhet som kommuner och landsting bedriver.

I den nationella handlingsplanen för de mänskliga rättigheterna uppmuntrar regeringen kommuner och landsting att ta fram lokala handlingsplaner för de mänskliga rättigheterna. Regeringen avser att med den nationella handlingsplanen som utgångspunkt fortsätta och intensifiera dialogen med kommunerna och landstingen om deras ansvar för de mänskliga rättigheterna. Ett uppdrag att utarbeta en handbok om mänskliga rättigheter i kommunal verksamhet har getts till Centrum för studiet av mänskliga rättigheter vid Göteborgs universitet.

Regeringen har dessutom inrättat Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige (Ju 2006:27), som inom ramen för sitt uppdrag bland annat ska stödja statliga myndigheter, kommuner och landsting i arbetet med att säkerställa full respekt för de mänskliga rättigheterna i verksamheten.

Ännu en pågående insats som berör skolområdet är ett uppdrag som getts till Statens skolverk om att se över läroböcker och särskilt uppmärksamma eventuella uttryck för diskriminering eller andra former av kränkningar.

Avslutningsvis kan det även nämnas att regeringen ska tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att lämna förslag som innebär ett samlat grepp om frågor som rör lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning.

Mot denna bakgrund kan jag konstatera att det pågår ett arbete med dessa frågor riktat mot kommuner och landsting. Jag kommer noga att följa utvecklingen för att se om det behövs ytterligare åtgärder för att stödja kommunernas och landstingens arbete för att säkerställa att alla människor behandlas likvärdigt oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.