Situationen för migrantarbetare i Saudiarabien

Skriftlig fråga 2020/21:545 av Yasmine Posio (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-18
Överlämnad
2020-11-18
Anmäld
2020-11-19
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Innan coronapandemin bröt ut var ungefär en tredjedel av Saudiarabiens invånare människor från andra länder som kommit för att arbeta i landet. Situationen för landets runt tio miljoner gästarbetare är skrämmande. Genom det så kallade kafalasystemet är vistelserätten i landet direkt knuten till anställningen på ett sätt som ger arbetsgivaren en enorm makt. Bland andra Human Rights Watch rapporterar om hur arbetsgivare vägrar att betala ut löner och tvingar människor att arbeta under slavliknande förhållanden. Särskilt utsatta är de 1,5 miljoner kvinnor som arbetar som hushållsarbetare. Många tvingas till exempel arbeta 18 timmar om dagen sju dagar i veckan, och många utsätts för fysisk och psykiskt våld liksom våldtäkt och annat sexuellt våld.

Nyligen beslutade kungariket om vissa lättnader. Exempelvis ska man få möjlighet att byta jobb och även möjlighet att lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd. Målet sägs vara att skapa en mer attraktiv arbetsmarknad som en del av kronprins Mohammed bin Salmans plan att minska landets oljeberoende och öka intresset för utländska investerare.

Den nya lagstiftningen ska börja gälla i mars 2021. Reformerna har dock inte presenterats i sin helhet ännu. En oro är att lättnaderna i systemet inte kommer att omfatta hushållsarbetare. En annan är om huruvida möjligheten för arbetsgivare att rapportera att en anställd avviker kommer att finnas kvar. Detta innebär att man registreras som papperslös vilket i sin tur innebär en överhängande risk för att bli arresterad och deporterad.

Qatar har nyligen avskaffat kafalasystemet, och även Bahrain har reformerat sin lagstiftning. Även om reformerna i Saudiarabien är ett steg i rätt riktning är kafalasystemet ett grundläggande hinder för såväl rimliga arbetsvillkor som mänskliga rättigheter. 

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Vad gör ministern och Sveriges regering för att påverka Saudiarabien i syfte att förbättra situationen för migrantarbetare, i synnerhet inom den privata hushållssektorn?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:545 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:545 av Yasmine Posio (V) Situationen för migrantarbetare i Saudiarabien och fråga 2020/21:548 av Amineh Kakabaveh (-) Migranters situation och kvinnoförtrycket i Saudiarabien

Yasmine Posio har frågat mig vad regeringen gör för att påverka Saudiarabien i syfte att förbättra situationen för migrantarbetare, i synnerhet inom den privata hushållssektorn. Vidare har Amineh Kakabaveh frågat mig om jag kommer kräva att den saudiska regimen friger och lägger ned åtal för 13 kvinnoaktivister, däribland Nassima al-Sada, och även att Nassima al-Sada ges läkarvård för att återställa hennes hälsa. Jag besvarar frågorna samlat.

Jag delar frågeställarnas oro över den fortsatt mycket svåra situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien, i synnerhet avseende kvinnors och flickors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Regeringen följer även noga migranters och flyktingars situation i världen, inklusive i Saudiarabien. Regeringens syn på situationen beskrivs i UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Saudiarabien som publicerades senast i december 2019. Den tar bland annat upp långa fängelsestraff för människorättsförsvarare och brister i migrantarbetares arbetsrättsliga situation, med särskild hänvisning till kvinnliga hushållsanställda som är en särskilt utsatt grupp.

Regeringen tar kontinuerligt upp mänskliga rättigheter i våra bilaterala kontakter med Saudiarabien. Detta skedde exempelvis under mitt besök i landet i februari i år. Jag tog då specifikt upp frågan om de fängslade kvinnliga människorättsförsvararna direkt med den saudiske utrikesministern, och uttryckte min förväntan att de snarast skulle friges. Den frågan och även migranters utsatta situation har också tagits upp på andra nivåer inom UD med saudiska företrädare. Även individuella fall har lyfts i dessa sammanhang.

Regeringen arbetar även med dessa frågor inom FN och EU.

Sverige har vid flera tillfällen framfört oro över situationen för människorättsförsvarare i Saudiarabien i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève, och senast i september 2020. Detta har vi gjort både i nationella anföranden och ibland även tillsammans med EU och andra likasinnade länder, vilket ger ytterligare tyngd. När Saudiarabien i samma råd senast granskades inom ramen för i FN:s universella granskningsmekanism (Universal Periodic Review) rekommenderade Sverige att landet omgående vidtar åtgärder för att förbättra skyddet för människorättsförsvarare.

Sverige har varit pådrivande inom EU i arbetet för att upprätta en strukturerad dialog om mänskliga rättigheter mellan EU och Saudiarabien. Under hösten 2020 har framsteg gjorts i denna riktning. Detta skulle innebära ett viktigt forum för EU att kollektivt lyfta frågor kring situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien, inklusive migrantarbetares situation.

Samtidigt kan vi notera att en viss positiv utveckling har skett i landet under de senaste åren. Det manliga förmyndarskapet över kvinnor har luckrats upp och kvinnor uppmuntras att arbeta. Våren 2019 avskaffades det så kallade kafalasystemet för ett begränsat antal migranter. Även om detta är långtifrån tillräckligt är det en trend som bör uppmuntras.

Regeringen kommer att fortsätta att uppmärksamma dessa viktiga frågor nära och jag kommer även fortsättningsvis att lyfta mänskliga rättigheter i Sveriges kontakter med Saudiarabien och i multilaterala fora.

Stockholm den 25 november 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.