Situationen för migranter på Lampedusa

Skriftlig fråga 2023/24:34 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-25
Överlämnad
2023-09-26
Anmäld
2023-09-27
Svarsdatum
2023-10-04
Sista svarsdatum
2023-10-04
Besvarad
2023-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

I augusti kom det uppskattningsvis 36 000 migranter till Italien. Det migrationstrycket har vi inte sett sedan 2016. I närtid kom det mer än 7 000 migranter från kuststaden Sfax i Tunisien till Lampedusa under loppet av två dygn. Migranterna utgörs enligt uppgifter huvudsakligen av eritreaner, sudaneser och egyptier.

Denna massinvandring har naturligtvis orsakat kaos på Lampedusa och föranlett lokala och nationella protester. Italien har uppvaktat EU för att få stöd i det ansträngda läget, något som torde ligga i EU:s intresse för att undvika en upprepning av migrationskaoset 2015–2016.

Många videoklipp cirkulerar i sociala medier och visar nästan uteslutande unga män som under allt annat än ordnade former anländer till Europa – sammandrabbningar mellan våldsamma migranter och lokal polis har ägt rum. Konfliktnivån stiger, och resoluta åtgärder för att få kontroll över denna ohanterliga illegala migration måste komma på plats snabbt.

Hittills har det nya migrationskaoset inte nått Sverige, men risken finns. Det är därför viktigt att vi säkrar våra egna gränser, men vi måste också bidra till att säkra EU:s yttre gränser och sätta stopp för dessa återkommande migrationsvågor.

Mot denna bakgrund önskar jag fråga statsrådet Maria Malmer Stenergard följande:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att Sverige inte ska drabbas av nuvarande migrationskaos i Italien?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:34 besvarad av Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

Ju2023/02111 Justitiedepartementet Migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:34 av Tobias Andersson (SD)
Situationen för migranter på Lampedusa

Tobias Andersson har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att Sverige inte ska drabbas av nuvarande migrationskaos i Italien.

Mellan den 11 och 18 september anlände 12 725 migranter sjövägen från Tunisien till Italien. Det följer en trend av ökade irreguljära gränspassager på den centrala Medelhavsrutten, men bedöms även vara resultatet av bättre väderförhållanden och av att konkurrens mellan människosmugglare pressar priserna. Som svar på den ansträngda situationen på Lampedusa besökte Europeiska kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen och kommissionär Ylva Johansson ön den 17 september. I anslutning till besöket presenterades en 10-punktsplan med gemensamma åtgärder för mer stöd till Italien, samt till ursprungs- och transitländer.

Att hantera och få kontroll över situationen är en angelägenhet för hela EU. Jag har diskuterat situationen på Lampedusa och 10-punktsplanen med mina ministerkollegor på det extrainsatta RIF-rådet den 28 september.

10-punktsplanen utgör en bra grund men det avgörande är att den nu också omsätts till praktisk handling. Regeringen har särskilt framhållit vikten av att påskynda återvändandet, utöka gränsbevakningen i Medelhavet och ge stöd till Italien för att effektivisera tillämpningen av påskyndade förfaranden och gränsförfaranden. Sverige bistår med experter både till EUAA:s och Frontex verksamheter i Italien. Sverige, genom Kustbevakningen, deltar också med en båt i Operation Themis som stödjer Italiens gränsbevakning på Lampedusa.
Även kapacitetsuppbyggnad i ursprungsländer och transitländer är avgörande för att förebygga den irreguljära migrationen till Europa.

I nuläget har vi inte sett något ökat migrationstryck på Sverige och det finns inga tecken på att Sverige skulle vara ett destinationsland för de som anländer till Lampedusa. Regeringen följer dock situationen noga för att vid behov kunna vidta nödvändiga åtgärder.

Stockholm den 4 oktober 2023

Maria Malmer Stenergard

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.