Till innehåll på sidan

Situationen för näringsidkare under coronakrisen

Skriftlig fråga 2019/20:1851 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-07-17
Överlämnad
2020-07-22
Sista svarsdatum
2020-08-05
Svarsdatum
2020-08-18
Besvarad
2020-08-18
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

En av Värmlands äldsta lanthandlare som finns nära den norska gränsen tvingas nu att stänga under coronakrisen. Detta då Systembolaget helt plötsligt meddelat att det svenska kundunderlaget är för litet för att handlaren ska förbli ett ombud. Norrmännen utgör ca 95 procent av den normala omsättningen, och livsmedelsbutiken är viktig för dem som bor runt den, även på den svenska sidan. Inte bara för möjligheten att hämta ut alkohol.

Detta agerande kommer med största sannolikhet att få negativa konsekvenser för den närliggande landsbygden när det gäller attraktivitet och tillgänglighet, och det kommer dessutom att påverka miljön då fler inköpsresor kommer att behöva göras med längre sträckor. Det kommer också med största sannolikhet att påverka inkomsterna från turism och dagbesökare från Norge.

Med hänvisning till detta vill jag ställa följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Ämnar ministern verka för att se över ombudssystemet i syfte att främja landsbygdens turism och näringsliv, i synnerhet under coronakrisen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1851 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)




Svar på fråga 2019/20:1830 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Landsbygdens näringsidkare under coronakrisen och fråga 2019/20:1851 av Marléne Lund Kopparklint (M) Situationen för näringsidkare under coronakrisen

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar verka för att utveckla landsbygdens näringsidkare under coronakrisen, till exempel genom att verka för att bibehålla det norska kundunderlaget. Marléne Lund Kopparklint har också frågat näringsministern om ministern avser verka för att se över ombudssystemet i syfte att främja landsbygdens turism och näringsliv, i synnerhet under coronakrisen. Frågan har lämnats över till mig. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Även utan pågående kris har lanthandlare och andra företagare stora utmaningar i många delar av Sveriges landsbygder. De politikområden som jag själv är ansvarig för är särskilt viktiga som sammanhållande för insatser inom flera andra politikområden. Den sammanhållna landsbygdspolitiken har som mål att Sverige ska ha en livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd som leder till en långsiktigt hållbar utveckling i hela landet. Politiken innehåller ett flertal satsningar som ska förbättra villkoren, däribland kan nämnas särskilt driftstöd till lanthandlarna i sårbara och utsatta områden, en fortsatt satsning på statlig närvaro i hela landet genom etablering av fler servicekontor, en översyn av strandskyddslagstiftningen som ska öka möjligheterna att bygga i strandnära lägen där exploateringstrycket är lågt, transportbidrag, en särskild satsning på drift och underhåll av vägar och järnvägar samt stöd till bredbandsutbyggnad i hela landet. Det är bara ett axplock av insatser som regeringen gör på området. Landsbygdspolitiken är sammanhållande för satsningar inom andra politikområden och bidrar inte minst till att uppfylla målet för den regionala tillväxtpolitiken.

Den handel som är en del av besöksnäringen står för en betydande del Sveriges detaljhandelsomsättning. Besökarna, såväl inhemska som utländska, är en viktig kundgrupp för butikerna, inte minst i våra gränskommuner. Butikerna är i sin tur en viktig faktor för övrig besöksnäring och för lokal service och kan erbjuda attraktiva upplevelser, destinationer och besöksmål över hela landet i både städer och på landsbygden. När det gäller frågan om vikande norskt kundunderlag för lanthandlare i gränskommuner mot Norge så vill jag påminna om att Sverige inte haft några inreserestriktioner eller karantänsbestämmelser under pågående covid-19-kris. Regeringen har i sina kontakter med den norska regeringen påtalat de negativa konsekvenserna som norska karantänsregler har för handeln och turismen längs gränsen. Det är viktigt att på sikt kunna återgå till ett normalläge med full rörlighet mellan länderna, inte minst i gränsregionerna.

När det gäller frågan om att se över Systembolagets ombudssystem så vill jag framhålla att Systembolaget och övriga bolag med statligt ägande lyder under samma lagar som privatägda bolag. I aktiebolagslagen (2005:551) finns en uppdelning av ansvar mellan ägare, styrelse och ledning. Näringsutskottet har sedan tidigare konstaterat att ersättning till lanthandlare som är ombud för statligt ägda bolag beslutas av bolagen och därmed ytterst är en styrelse- och ledningsfråga. Att från regeringens sida ta ställning till ersättningsnivåer för ombuden eller vilka som ska få agera som ombud skulle vara att ta över ett ansvar för verksamheten från bolagens ledningar. Regeringen arbetar på andra sätt för att främja landsbygdens turism och näringsliv.

Regeringen har redan vidtagit ett antal åtgärder i syfte att mildra konsekvenserna för jobb och företag, bland annat genom att lyfta av kostnader samt genom lån, kreditgarantier och omställningsstöd. Regeringen har också nyligen presenterat en ändring i det nationella regionalfondsprogrammet som ger Tillväxtverket möjlighet att genomföra en utlysning om 70 miljoner kronor för kapacitetshöjande insatser i besöksnäringens företag under förutsättning att EU-kommissionen ger sitt godkännande.

Jag vill avslutningsvis understryka vikten av att alla delar av vårt land har goda utvecklingsförutsättningar och villkor för sina näringsidkare och invånare. Det befrämjar både välfärd och folkhälsa.

Stockholm den 18 augusti 2020

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.