Situationen i Azerbajdzjan

Skriftlig fråga 2012/13:524 av Haddad, Roger (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-17
Anmäld
2013-05-17
Besvarad
2013-05-22
Svar anmält
2013-05-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 maj

Fråga

2012/13:524 Situationen i Azerbajdzjan

av Roger Haddad (FP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Under förra årets Eurovision Song Contest riktades Sveriges och världens ögon mot Azerbajdzjan. Regimen hade inför och under arrangemanget av denna musiktävling försökt ge en positiv bild av landet. Uppgifter i efterhand visar att politiker eller journalister som inte var lojala med upplägget sedermera straffats på olika sätt. Även om journalister får publicera artiklar i medierna förekommer en indirekt kontroll och censur samt förföljelse av journalister. Journalister eller politiker som uttalar något kritiskt mot presidenten eller hans familj straffas hårt. Besökande MR-företrädare från Sverige bekräftar denna bild. Det är oroande att en president har kontroll över hela maktapparaten utan att oppositionen tillåts verka under demokratiska former. Parlamentet har i dag ingen fungerande opposition, och partier som befinner sig i opposition störs aktivt av regimen när de vill genomföra politiska möten och samlingar. Azerbajdzjan har nu försvunnit från mediernas strålkastare. Det innebär inte att Sverige ska blunda för hur regimen behandlar oppositionsledaren, som sedan 2005 har reseförbud. Regimen hindrar oppositionspartierna från att hålla möten, och journalisternas möjligheter att fritt rapportera i landets medier kontrolleras indirekt av presidenten.

Med anledning av denna utveckling vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt vad han avser att vidta för åtgärder för att uppmärksamma i synnerhet oppositionsledarens situation?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:524 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 22 maj

Svar på fråga

2012/13:524 Situationen i Azerbajdzjan

Utrikesminister Carl Bildt

Roger Haddad har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att uppmärksamma situationen för den politiska oppositionen i Azerbajdzjan.

Sverige och EU följer noggrant utvecklingen på MR- och demokratiområdet i Azerbajdzjan. Under mitt besök i Azerbajdzjan i december var MR-frågor en del av diskussionerna, och jag fick då också tillfälle att möta företrädare för MR-organisationer.

Vad gäller situationen för den politiska oppositionen gjorde EU:s höga representant för utrikesfrågor, Catherine Ashton, i februari ett tydligt uttalande som uttryckte vår oro över fängslandet av två högt uppsatta företrädare för oppositionen och uppmanade Azerbajdzjan att genomföra en transparent och oberoende rättslig undersökning av anklagelserna. Sverige har även medverkat till att liknande budskap har framförts av EU inom ramen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Även i Europarådet har Sverige varit pådrivande för att se till att MR-situationen i Azerbajdzjan uppmärksammas löpande, inte minst gäller detta yttrandefriheten. EU har också uppmanat Azerbajdzjan att samarbeta med Europarådets särskilde rapportör för politiska fångar.

Sverige och EU avser fortsatt att vara tydliga i vår kritik mot Azerbajdzjan i ovannämnda avseende, något som blir allt viktigare i takt med att vi närmar oss presidentvalet i oktober.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.