Till innehåll på sidan

situationen i Cochabamba, Bolivia

Skriftlig fråga 2001/02:126 av Zetterberg, andre vice talman Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-10-29
Anmäld
2001-11-13
Besvarad
2001-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 oktober

Fråga 2001/02:126

av andre vice talman Eva Zetterberg (v) till utrikesminister Anna Lindh om situationen i Cochabamba, Bolivia

Under lång tid har bönderna i Cochabamba i Bolivia fört en hård kamp mot den bolivianska regeringen för att utveckla sitt jordbruk, minska odlingen av koka och övergå till att odla andra produkter. Böndernas odling av koka har varit för eget bruk (ett relativt harmlöst bruk av att tugga kokablad och inte för att framställa kokain). Bönderna har krävt att regeringen ska bygga ut infrastrukturen så att deras andra mer svårtransporterade produkter kan nå en större marknad. Man har demonstrerat för att understryka sina krav. Den bolivianska regeringen har bemött dem med militärt våld. President Banzers regering har flera grova MR-brott på sitt samvete. Den bolivianska regeringen har hela tiden erhållit militärt stöd från USA i kampen mot bönderna i Cochabamba. När parlamentsledamoten Evo Morales, böndernas främste talesman, efter den 11 september förklarade att händelserna den dagen var en följd av USA:s behandling av tredje världen hotades han öppet i medierna av USA:s ambassadör Rocha. Den 6 november kommer bönderna i Cochabamba att på nytt göra nya aktioner, men att de @ ifall de attackeras av militären @ kommer att försvara sig. Man står alltså inför en konfrontation som kan bli mycket blodig och kosta många människor livet.

Jag vill fråga utrikesminister Anna Lindh:

Vad avser utrikesministern att göra för att förmå den bolivianska regeringen att inleda ett reformarbete i stället för att med militära medel slå ned Cochabambas bönder i deras kamp för rättmätiga krav?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:126 besvarad av

den 16 november

Svar på fråga 2001/02:126 om situationen i Cochabamba, Bolivia

Utrikesminister Anna Lindh

Eva Zetterberg har frågat mig vad jag avser göra för att förmå den bolivianska regeringen att inleda ett reformarbete för bönderna i området Cochabamba och värna om deras mänskliga rättigheter.

Låt mig inledningsvis betona att regeringen noga följer utvecklingen i Bolivia och fördömer varje kränkning av de mänskliga rättigheterna som sker. Det är riktigt som Eva Zetterberg påpekar, att kränkningar har förekommit i flera fall i samband med konfrontationer mellan polis och kokabönder. Dessa händelser har naturligtvis fördömts av EU.

När det gäller kokaodling i Cochabambaområdet är emellertid problemet mer komplext än vad som antyds i frågan. Enligt den bedömning som gjorts av bl.a. UD och Sida handlar det om illegal och ganska nyligen påbörjad kokaodling. Det är således inte främst ett exempel på traditionell kokaodling för privat bruk, utan koka som odlas olagligt för kokainframställning.

Det är således riktigt som Eva Zetterberg påpekar, att situationen mellan regeringen och kokabönderna är spänd. Den nuvarande regeringen har, sedan sitt tillträde 1997, försökt att bekämpa den illegala kokaodlingen. Politiken har väckt starkt motstånd hos kokabönderna, för vilka kokan är en lättodlad och lukrativ gröda. Alternativodlingsprojekt finns och det görs i dag insatser för alternativa sysslor för dessa bönder, men få av dessa alternativa sysslor kan erbjuda inkomster i närheten av dem kokaodling ger. Ännu har regeringen inte lyckats hitta näringar som helt kan ersätta det inkomstbortfall som kokabekämpningspolitiken innebär.

Bolivias nye president Jorge Quiroga har meddelat att jordfördelningsfrågan är en central fråga för regeringen. Det är min förhoppning att regering och president snabbt kan finna hållbara lösningar på dessa problem.

Statssekreterare Gun-Britt Andersson hade vid besök i Bolivia i november förra året möjlighet att diskutera situationen i landet med regeringen. Vikten av alternativ odling och andra alternativa sysselsättningsprojekt framfördes då.

Gun-Britt Andersson ledde även den 11@12 juni i år ett EU-möte om regionala narkotikafrågor i Latinamerika och Karibien, som hölls i Bolivia, och där regionala problem och förslag till lösningar på narkotikafrågorna diskuterades.

Sverige kommer att fortsätta sitt sedan länge pågående stöd till Bolivias reformprocess i syfte att bidra till en förbättrad situation för de allra fattigaste, inklusive småbönderna, genom bidrag till utbildningsreformen, decentraliseringsprogrammet, förvaltningsreformen samt stöd till Ombudsmannainstitutionen, som infördes 1998 och har fått en viktig position i försvaret av medborgarnas rättigheter. Ombudsmannaämbetet har en tydlig profil i samhällsdebatten i Bolivia och genom vårt aktiva stöd hoppas jag att den ska vinna alltmer mark för främjande av mänskliga rättigheter i Bolivia.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.