Situationen i Gaza

Skriftlig fråga 2023/24:712 av Lawen Redar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-03-07
Överlämnad
2024-03-11
Anmäld
2024-03-12
Svarsdatum
2024-03-20
Sista svarsdatum
2024-03-20
Besvarad
2024-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Sedan Israel förklarade krig mot Hamas har över 30 000 människor dödats i Gaza, främst kvinnor och barn. Internationella bistånds- och rättighetsorganisationer anger att tusentals människor befinner sig i en akut svältkatastrof. Den svenska regeringen och Sverigedemokraterna har strypt stödet till UNRWA i rak motsats till hur de flesta andra länder agerar. Det är den enda aktör som i dagsläget har kapacitet och förmåga att hjälpa det svältande folket i Gaza, detta enligt utrikesministern själv.

Med anledning av det anförda vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Tobias Billström:

 

Hur allvarlig ska situationen i Gaza bli innan ministern kräver en humanitär vapenvila respektive en permanent vapenvila?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:712 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på fråga 2023/24:712 Situationen i Gaza

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:712 av Lawen Redar (S)
Situationen i Gaza

Lawen Redar har frågat mig om hur allvarlig situationen i Gaza ska bli innan jag kräver en humanitär vapenvila respektive en permanent vapenvila.

Jag delar frågeställarens djupa oro för den humanitära situationen i Gaza, som är katastrofal. Situationen är ohållbar och måste omedelbart förbättras.

Regeringen vill se en omedelbar humanitär vapenvila, det vill säga ett omedelbart eldupphör av humanitära skäl. Det är en prioritering som vi delar med en mycket stor del av det internationella samfundet och som vi menar är det mest angelägna att fokusera på. Vi välkomnar de ansträngningar som görs av inte minst Egypten, Qatar och USA för en vapenvila som innebär att gisslan omedelbart friges, att humanitärt bistånd på ett säkert sätt och i tillräcklig omfattning kan nå hjälpbehövande och att regionala spänningsnivåer dämpas.

Det svenska humanitära biståndet har ökat med ytterligare 33 miljoner kronor i år och Sverige är en av de största givarna av kärnstöd till flera av de humanitära organisationer som under oerhört svåra förhållanden verkar för att rädda liv och skapa förutsättningar för överlevnad i Gaza. Därtill har en utbetalning av 200 miljoner kronor till UNRWA genomförts. Utbetalningen är gjord i ljuset av de akuta humanitära behoven och mot bakgrund av att UNRWA avser genomföra åtgärder för stärkt granskning och kontroll. Ytterligare utbetalningar kommer att bli aktuella senare under året baserat på vilka framsteg som görs på dessa områden. På svenskt initiativ har ett mycket stort antal EU-länder inskärpt budskapen till Israel om nödvändigheten av rejält förbättrat humanitärt tillträde. Mer hjälp måste nå fler människor, och det omgående.

Stockholm den 20 mars 2024

 

 

Tobias Billström

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.