Situationen i Irak

Skriftlig fråga 2015/16:409 av Lotta Johnsson Fornarve (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-12-02
Överlämnad
2015-12-03
Anmäld
2015-12-04
Sista svarsdatum
2015-12-09
Svarsdatum
2015-12-10
Besvarad
2015-12-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 17 november attackerades en fredlig demonstration i närheten av det irakiska parlamentet i Bagdad. De irakiska säkerhetsstyrkorna slog, sparkade, fängslade och förhörde demonstranter. Av de ca 60 demonstranter som hunnit samlats vid attacken internerades 30 personer under två timmar och tre fördes bort för förhör, enligt Human Rights Watch. Ingen ansvarig har hittills ställts till svars, trots att premiärminister Haider al-Abadi gett order om att frågan måste utredas som en överträdelse mot rätten att delta i en fredlig demonstration. Aktivisterna hade för avsikt att överlämna en skrivelse till det irakiska parlamentet angående korruption. Petitionen Will Parliament Wake Up From Its Nap? uppmanar parlamentet att snarast genomföra en antikorruptionslagstiftning som går i linje med den reform som antogs tidigare i augusti.

I juli började folkliga och fredliga protester att sprida sig över Irak. Grundorsaken var ett starkt folkligt missnöje med landets politiska system, där makt fördelats utifrån etnicitet och religion och där folkets möjligheter att påverka begränsats kraftigt. I spåren av sjunkande oljepris har dessutom många irakier tvingats in i fattigdom. I Bagdad har demonstrationerna samlat upp mot 80 000 personer fredag efter fredag. Men demonstrationer har förekommit i alla delar av Irak som inte kontrolleras av IS/Daish. Demonstrationerna har dominerats av unga, men de har samlat män och kvinnor från alla olika etniska och religiösa grupper i Irak.

Irak befinner sig i en mycket svår och utsatt situation. Efter decennier av våld, auktoritärt styre och interna motsättningar behövs ett nytt ledarskap och reformer som kan leda till försoning och samling. De reformpaket som utlovats går i rätt riktning, men genomförandet verkar dra ut på tiden.

Mot bakgrund av händelserna den 17 november och andra liknande händelser vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska verka för att säkerheten och mötesfriheten garanteras de irakier som fredligt demonstrerar för förändring och reformer?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:409 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:409 av Lotta Johnsson Fornarve (V) Situationen i Irak

Lotta Johnsson Fornarve har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska verka för att säkerheten och mötesfriheten garanteras de irakier som fredligt demonstrerar för förändring och reformer.

Händelserna i Bagdad i november är oroande. Den demokratiska utveck-lingen är viktig för Iraks framtid, något som jag under min resa till Irak framförde i mina samtal med både representanter för Iraks regering

och civilsamhälle. Det är också därför som civilsamhällets möjlighet till opinionsbildning har lyfts fram som en prioritet i det utkast till regional biståndsstrategi som nu föreligger. Även genom vår ambassad i Bagdad har Sverige arbetat för att stödja civilsamhället och de demokratiska processerna.

Vi stödjer den strategi för Syrien och Irak som EU antog i mars i år. Denna understryker bland annat behovet av att öka kunskapen om mänskliga rättigheter hos den irakiska polisen, samt att öka samarbetet med ansvariga tillsynsinstanser.

Sverige stödjer FN:s roll i Irak. UNAMI, vars människorättskontor arbetar med den här frågan har som en del av detta bland annat utbildat irakiska tjänstemän i hantering av övertramp vid demonstrationer, samt bevakat händelserna den 17 november och tagit upp frågan med irakiska företrädare.

Jag avser att fortsätta med de ansträngningar som redan görs, såväl bilateralt som genom EU och FN, för att garantera irakiers yttrande-

och mötesfrihet.

Stockholm den 10 december 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.