Situationen i Iran

Skriftlig fråga 2019/20:1256 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-24
Överlämnad
2020-04-27
Anmäld
2020-04-28
Svarsdatum
2020-05-06
Sista svarsdatum
2020-05-06
Besvarad
2020-05-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Coronapandemin påverkar Sverige och vår omvärld. Viktiga frågor ställs om världssamfundets förmåga till samarbete för att möta covid-19 och dess konsekvenser. Pandemin tydliggör behovet av ett välfungerande internationellt samarbete kring globala hälsofrågor präglat av transparens och där länder kan lita på varandras data.

Samtidigt rapporteras om flera fall där länder försökt mörka och tysta ned virusutbrottet. Det dessa länder har gemensamt är att de är diktaturer. I Iran framstår situationen som särskilt bekymmersam.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern att agera för att säkerställa att Sverige och EU får en tillförlitlig bild över läget kring covid-19 i Iran?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1256 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1256 av Alexandra Anstrell (M) Situationen i Iran

Alexandra Anstrell har frågat mig om hur jag avser agera för att säkerställa att Sverige och EU får en tillförlitlig bild över läget kring covid-19 i Iran.

Pandemin tydliggör precis som Alexandra Anstrell påpekar behovet av ett välfungerande internationellt samarbete kring globala hälsofrågor. Världshälsoorganisationen (WHO) har en avgörande roll i att tillhandahålla kunskap, ledarskap, råd och stöd till alla världens länder.

Det finns alltjämt stora osäkerheter avseende omfattningen av smittspridningen globalt. Enligt WHO:s statistik är Iran det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av pandemin, med officiellt antal fall av covid-19 på 98 647 den 5 maj. Totalt uppges 6 277 personer ha avlidit. Det kan dock finnas ett mörkertal, både avseende smittade och dödsfall.

Jag diskuterade utbrottet av covid-19 i Iran med Irans utrikesminister Javad Zarif vid ett telefonsamtal den 17 mars. Tillsammans med övriga EU-länders ambassader följer vår ambassad i Teheran noggrant och löpande utvecklingen avseende covid-19 i landet.

EU:s globala respons på covid-19 inkluderar bland annat ett stöd till Irans hälsosektor om 6 miljoner euro. EU betonar i samband med sitt stöd vikten av att respektera mänskliga rättigheter, demokrati och god samhällsstyrning.

Yttrande-, press- och informationsfriheten är mycket kraftigt begränsad i Iran. Censuren är utbredd och upprätthålls såväl genom centrala direktiv som genom självcensur. Detta tas bland annat upp i UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Iran, som senast publicerades i december 2019. Frågor om skyddet av och respekten för mänskliga rättigheter, inklusive yttrande-, press- och informationsfriheten, är centrala i Sveriges relation med Iran. Vi arbetar kontinuerligt med dessa frågor och tar upp mänskliga rättigheter i våra politiska kontakter med landet.

Stockholm den 6 maj 2020 –

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.