situationen i Sudan

Skriftlig fråga 2000/01:902 av Biörsmark, Karl-Göran (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-03-14
Anmäld
2001-03-20
Besvarad
2001-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 mars

Fråga 2000/01:902

av Karl-Göran Biörsmark (fp) till utrikesminister Anna Lindh om situationen i Sudan

Sedan 1983 har inbördeskrig pågått oavbrutet i Sudan. Omkring 2 miljoner människor har dött i kriget och ca 4 miljoner människor har flytt för sina liv under de pågående striderna. Kriget har också orsakat stor brist på mat och vatten. Människors grundläggande rättigheter kränks dagligen. Enligt uppgift har den senaste månaden mer än 300 personer sålts som slavar. Byar förstörs och människor bränns ihjäl i hyddorna, endast för att utländska oljebolag ska kunna pumpa mera olja. Sudans president Bashir deklarerade öppet i höstas att pengar från oljan används i inbördeskriget.

Sverige, EU och FN har en viktig uppgift att stödja en fredlig och demokratisk utveckling i Sudan. Inom den regionala organisationen Inter-Governmental Authority on Development (IGAD) pågår stora ansträngningar för att mäkla fred i Sudan. IGAD, liksom Partners Forum (IPF) @ en sammanslutning av engagerade länder och organisationer @ spelar en mycket viktig roll för fredsprocessen. Sverige ger stöd till dessa organisationer, men skulle liksom Norge kunna spela en ännu aktivare roll för att påskynda en fredlig utveckling i landet.

Vilka åtgärder är utrikesministern beredd att vidta för att än mer aktivt stödja fredsprocessen i Sudan?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:902 besvarad av

den 22 mars

Svar på fråga 2000/01:902 om situationen i Sudan

Utrikesminister Anna Lindh

Karl-Göran Biörsmark har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att än mer aktivt stödja fredsprocessen i Sudan.

Det långvariga och djupt tragiska inbördeskriget i Sudan drabbar civilbefolkningen urskillningslöst. Det internationella samfundet söker på en rad olika sätt öka förutsättningarna för att parterna ska kunna finna en fredlig lösning, men viljan hos parterna har hittills framstått som alldeles otillräcklig.

I avsikt att stödja fredsprocessen, öka respekten för mänskliga rättigheter och uppmuntra en demokratisering har EU sedan drygt ett år tillbaka återupptagit den politiska dialogen med Sudan. Dialogen ger möjlighet till ett ökat meningsutbyte, inte bara med regeringen utan också med andra grupper i det sudanesiska samhället. Under ordförandeskapet i EU betonar Sverige särskilt kraven på påtagliga framsteg i förhandlingarna i konflikten mellan nord och syd och respekt för de mänskliga rättigheterna.

Den regionala samarbetsorganisationen IGAD (Inter-Governmental Authority on Development ) har fått mandat att leda fredsförhandlingarna mellan Sudans regering och den sydsudanesiska rebellrörelsen SPLM/A (Sudan People's Liberation Movement/Army). Hittills har dock inga substantiella framsteg gjorts. Sverige, EU, FN och andra aktörer i det internationella samfundet stöder detta regionala fredsarbete, materiellt såväl som politiskt, och har sökt påskynda fredsförhandlingarna inom ramen för IPF:s Sudankommitté (IGAD Partners Forum Sudankommitté). Krav på eldupphör, återupptagna fredsförhandlingar, främjandet av en permanent och allomfattande vapenvila, och ett slut på bägge parters grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna står hela tiden i fokus för IPF:s arbete.

Vid ett s.k. Joint IGAD Partners Forum i Rom den 20@21 mars möttes representanter för IGAD-länderna och för IPF för att diskutera fredsprocessen i Sudan. Sverige och IPF riktade en stark uppmaning till parterna att återuppta accelererade och kontinuerliga fredsförhandlingar, besluta om eldupphör och söka nå en permanent och allomfattande vapenvila för en långsiktig lösning av konflikten. Vidare uppmanade IPF till ökat engagemang på högsta politiska nivå från IGAD-länderna.

Det är ännu för tidigt att dra några konkreta slutsatser från mötet i Rom. Regeringen bedömer dock att den regionala IGAD-fredsprocessen fortsatt ska prioriteras. Men andra infallsvinklar bör dock inte uteslutas om en förhandlingslösning på så sätt skulle kunna påskyndas.

Slutligen bör också noteras att den svenska strategin för humanitärt bistånd till Sudan, vilken fastställdes förra året, möjliggör insatser som främjar försoning och konfliktlösning på lokal nivå, inklusive stöd till lokal kapacitetsuppbyggnad inriktad på bl.a. mänskliga rättigheter och demokrati.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.