Situationen i Uzbekistan

Skriftlig fråga 2005/06:808 av Larsson, Håkan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-18
Anmäld
2006-01-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-01-26
Svar anmält
2006-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 januari

Fråga 2005/06:808 av Håkan Larsson (c) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Situationen i Uzbekistan

I maj förra året inträffade en massaker i staden Andizjan i östra Uzbekistan. Hundratals människor, ingen vet säkert hur många, sköts ihjäl av uzbekistansk militär i samband med en fredlig demonstration. Enligt Amnesty har minst 115 personer därefter fängslats och dömts till långa straff. Rättegångarna mot oppositionella fortsätter bakom lyckta dörrar. Häromdagen ställdes exempelvis människorättsaktivisten Saidjahan Zainabiddonov inför rätta, anklagad för att ha berättat och rapporterat till internationella medier om vad som verkligen skedde i Andizjan.

De mänskliga rättigheterna sitter uppenbarligen trångt i Uzbekistan. Redan 2003 rapporterade FN:s specialrapportör om tortyr, Theo van Boven, om att tortyr systematiskt används i landets fängelser och häkten.

Sverige använder den uzbekistanska flygbasen Termez för att stödja den svenska insatsen i Afghanistan söder om Uzbekistan. Det kan ifrågasättas om vårt land på detta sätt ska samarbeta med en regering som visar stora brister i sin respekt för de mänskliga rättigheterna.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesministern hur hon avser att agera för att påverka den uzbekistanska regeringen att respektera de mänskliga rättigheterna.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:808 besvarad av

den 26 januari

Svar på fråga 2005/06:808 om situationen i Uzbekistan

Utrikesminister Laila Freivalds

Håkan Larsson har frågat mig hur jag avser att agera för att påverka den uzbekistanska regeringen att respektera de mänskliga rättigheterna.

De tragiska händelserna i Andizjan i Uzbekistan i maj 2005 visar på den uppenbara brist på respekt för de mänskliga rättigheterna som råder i Uzbekistan. Enligt de uzbekistanska myndigheterna dödades 187 människor medan vittnen rapporterar om långt flera dödsoffer. Mot bakgrunden av händelserna har ett stort antal människor gripits av de uzbekistanska myndigheterna och dömts till långa fängelsestraff.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har med anledning av händelserna i Andizjan upprepade gånger uppmanat Uzbekistan att inrätta en oberoende internationell undersökningskommission. Då Uzbekistan avvisat detta antog FN:s generalförsamling i december 2005, på initiativ av EU, en resolution om situationen för de mänskliga rättigheterna i Uzbekistan. I resolutionen uppmanas Uzbekistan att fullt ut respektera de mänskliga rättigheterna och att samarbeta med och följa rekommendationerna från FN:s och OSSE:s olika mekanismer.

EU har vid flera tillfällen kraftigt fördömt det överdrivna, oproportionerliga och urskillningslösa våld som de uzbekistanska säkerhetsstyrkorna använde sig av i Andizjan. EU har också uppmanat de uzbekistanska myndigheterna att efterkomma FN:s krav på en oberoende internationell undersökningskommission. EU:s särskilde representant för Centralasien, Jan Kubis, har besökt Uzbekistan och även han har framfört EU:s budskap.

Mot bakgrund av att Uzbekistan avvisat en oberoende internationell undersökning antog EU:s utrikesministrar hösten 2005 slutsatser om förbud för export till Uzbekistan av vapen, militär materiel och annan utrustning som kan användas för internt förtryck Vidare infördes reserestriktioner för de personer som var direkt ansvariga för det urskillningslösa och oproportionerliga våldet i Andizjan och alla tekniska möten, inom ramen för det partnerskaps- och samarbetsavtal som EU har med Uzbekistan, suspenderades tills vidare.

EU har vid flera tillfällen i OSSE:s permanenta råd krävt att en internationell undersökningskommission utreder massakern i Andizjan. EU har vidare uttryckt kritik mot att MR-organisationer, OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR) och diplomatiska observatörer inte fått tillträde till samtliga rättegångar mot de anklagade, trots löften från uzbekistanska myndigheter om att så skulle ske. Vid OSSE:s ministermöte i Ljubljana i december 2005 riktade den svenske delegationsledaren, kabinettssekreterare Hans Dahlgren, skarp kritik mot Uzbekistan för massakern i Andizjan i maj och krävde att OSSE aktivt skulle följa upp vad som skett. OSSE:s deltagande stater avvaktar nu en rapport från ODIHR om rättegångarna för att därefter kunna ta ställning till vilka mått och steg som ska tas.

Inom partnerskapet med Nato har Sverige i det euroatlantiska partnerskapsrådet aktivt bidragit till en diskussion om den värdegrund som ligger till grund för partnerskapet, vari Uzbekistan ingår, och vilka åtaganden som följer av detta.

Sverige har således varit aktivt i samtliga dessa forum i arbetet att finna lämpliga instrument för att påverka Uzbekistan.

Vad gäller den tyska flygbasen Termez hade Sverige som en del av vårt engagemang för internationella säkerhetsstyrkan Isaf, som verkar i Afghanistan på mandat av FN:s säkerhetsråd, personal baserad där för att med två C-130 Herculesplan kunna stödja de afghanska president- och parlamentsvalen. Detta bidrag till Isaf avslutades dock i månadsskiftet oktober/november 2005.

Vi kommer från svensk sida att fortsatt följa utvecklingen i Uzbekistan och, bland annat genom aktivt stöd till de olika ovan angivna processerna, internationellt verka för att respekten för de mänskliga rättigheterna upprätthålls i landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.