Situationen i Xinjiang

Skriftlig fråga 2019/20:506 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-28
Överlämnad
2019-11-28
Anmäld
2019-11-29
Svarsdatum
2019-12-11
Sista svarsdatum
2019-12-11
Besvarad
2019-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under de senaste veckorna har allt fler rapporter framkommit kring situationen i Xinjiangprovinsen, utifrån läckta dokument och vittnesmål. Det omfattande förtrycket mot såväl uigurerna som andra muslimska minoritetsgrupper förskräcker, liksom de kinesiska myndigheternas interneringsläger. Avslöjanden om myndigheternas instruktioner visar hur väl förankrad den förda politiken är.

FN bör ges fullt tillträde till Xinjiang för att oberoende kunna utreda situationen i lägren liksom situationen för de mänskliga rättigheterna i provinsen.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att agera internationellt om Folkrepubliken Kina ej tillåter en oberoende internationell granskning av situationen i Xinjiang?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:506 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:506 av Hans Wallmark (M) Situationen i Xinjiang

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser agera internationellt om Folkrepubliken Kina ej tillåter en oberoende internationell granskning av situationen i Xinjiang.

Regeringen ser med oro på situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina, särskilt i regionen Xinjiang. I juni gav regeringen ut en uppdaterad rapport om situationen för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Kina, samtidigt med rapporter om andra asiatiska länder. I rapporten framgår att inskränkningar i möjligheterna att tillvarata sina mänskliga rättigheter är särskilt förekommande i regionen Xinjiang.

Regeringens skrivelse (2019/20:18) Arbetet i frågor som rör Kina slår fast att regeringen ska verka för ett mer kraftfullt EU-samarbete i frågor som rör Kina, bland annat vad gäller de mänskliga rättigheterna. Mycket av Sveriges arbete sker genom EU, som agerar i internationella fora såsom exempelvis FN:s råd för mänskliga rättigheter. Regeringen kommer fortsatt att aktivt verka för en stark och gemensam EU-hållning, som det effektivaste instrumentet i dialogen med Kina. Regeringen stöder den dialog som EU regelbundet håller med Kina om de mänskliga rättigheterna, senast i april, då bland annat frågorna om de så kallade omskolningslägren i Xinjiang har lyfts. Sverige ställer sig bakom EU:s begäran att FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter ska beviljas tillträde av Kina.

Som anförs i ovannämnda skrivelse kommer regeringen i samarbete med EU och likasinnade verka för att i berörda multilaterala sammanhang uppmärksamma situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina. Regeringen har med oro noterat uppgifter från FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering och uppgifter från människorättsorganisationer om godtyckliga frihetsberövanden, inskränkt yttrandefrihet och begränsningar av religions- eller övertygelsefriheten i Xinjiang. Under den dialog med FN:s särskilda rapportör för minoriteters rättigheter som skedde vid mötet i mars i FN:s råd för mänskliga rättigheter tog Sverige upp frågan om situationen i Xinjiang. Under rådets möten i juni och september i år höll Sverige nationella anföranden som bland annat uppmanade Kina att respektera minoriteters rätt att uttrycka sin religion och kultur i Xinjiang. Vid rådets möte i juni anslöt sig Sverige även till ett gemensamt brev till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, där oro uttrycktes över situationen för uigurer och andra minoritetsgrupper i Xinjiang. Därtill anslöt sig Sverige i oktober till ett gemensamt anförande under FN:s generalförsamlings tredje utskott, där kritik riktades mot Kinas agerande i Xinjiang.

Regeringen kommer att fortsätta att ta upp dessa frågor i direkta kontakter med kinesiska företrädare samt inom EU, FN och andra sammanhang så länge situationen består.

Stockholm den 11 december 2019


Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.