Siuns parlamentariska representation

Skriftlig fråga 2013/14:190 av Rådberg, Peter (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-12
Anmäld
2013-12-12
Besvarad
2013-12-18
Svar anmält
2013-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 december

Fråga

2013/14:190 Siuns parlamentariska representation

av Peter Rådberg (MP)

till försvarsminister Karin Enström (M)

Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, Siun, är den myndighet som har till uppgift att kontrollera att den försvarsunderrättelseverksamhet som bedrivs av FRA sker i enlighet med det av riksdagen och regeringen fastställda regelverket. I dag är endast tre av riksdagens åtta partier representerade i Siun – två moderater, två socialdemokrater och en folkpartist. Två av platserna är tomma.

Med anledning av den senaste tidens debatt kring FRA:s signalspaning och behovet av ökad insyn och kontroll av dess verksamhet undrar jag följande:

Avser försvarsministern att verka för att öppna upp Siun för fler än dagens tre riksdagspartier, och när kan detta ske?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:190 besvarad av Försvarsminister Karin Enström

den 18 december

Svar på fråga

2013/14:190 Siuns parlamentariska representation

Försvarsminister Karin Enström

Peter Rådberg har frågat mig om jag avser verka för att öppna upp Siun för fler än dagens tre riksdagspartier och när kan detta ske?

Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten (Siun) är den myndighet som bland annat har till uppgift att kontrollera försvarsunderrättelseverksamheten hos de myndigheter som enligt förordningen (2000:131) om försvarsunderrättelseverksamhet bedriver sådan verksamhet. Siun ska kontrollera att dessa myndigheter, i den försvarsunderrättelseverksamhet som utförs, efterlever lagar och förordningar samt i övrigt fullgör sina skyldigheter.

De formella kraven rörande sammansättningen av den nämnd som leder Siun regleras såväl i lagen (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelsesverksamhet som i förordningen (2009:969) med instruktion för Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten. Av lagen och förordningen framgår att nämndens ledamöter utses av regeringen och att ordföranden och vice ordföranden ska vara eller ha varit ordinarie domare. Vidare framgår att övriga ledamöter ska utses bland personer som föreslagits av partigrupperna i riksdagen och att nämnden ska ha högst sju ledamöter.

De riksdagspartier som Peter Rådberg hänvisar till i sin frågeställning har inbjudits att nominera ledamöter. Utifrån dessa nomineringar utser regeringen nämndens ledamöter. Det finns ingen närmare reglering om hur förslag från partierna ska lämnas och därmed står det oppositionspartierna fritt att komma överens om hur man väljer att nominera ledamöter.

Genom den nämndsammansättning som Siun idag har representeras såväl riksdagspartier som ingår i regeringen som det största oppositionspartiet i riksdagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.