Självmord och antidepressiva läkemedel

Skriftlig fråga 2005/06:687 av Jönsson, Mona (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-01-11
Svar anmält
2006-01-17
Anmäld
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga 2005/06:687 av Mona Jönsson (mp) till statsrådet Morgan Johansson (s)

Självmord och antidepressiva läkemedel

I Sverige begås fler självmord än det dödas personer i trafiken varje år. Många unga drabbas av depressioner och får antidepressiv medicinering. I England och i flera andra länder skrivs vissa antidepressiva mediciner ut med mer restriktivitet än här i Sverige. Man får, i dessa länder, helt enkelt inte skriva ut vissa läkemedel på grund av biverkningar. En sådan allvarlig biverkning är risken för självmord.

Regeringen har givit Socialstyrelsen i uppdrag att följa upp självmord som skett efter det att patienter skrivits ut från psykiatrin. En del vuxna som tagit sina liv har kort tid före självmordet vårdats inom psykiatrin och haft pågående medicinering med antidepressiva läkemedel. Eftersom allvarliga biverkningar av dessa läkemedel, som ökad risk för självmord, finns hos ungdomar kan man tänka sig att även vuxna skulle kunna vara drabbade.

Vad avser statsrådet att göra för att klarlägga biverkningar av antidepressiva läkemedel?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:687 besvarad av

den 11 januari

Svar på fråga 2005/06:687 om självmord och antidepressiva läkemedel

Statsrådet Ylva Johansson

Mona Jönsson har frågat Morgan Johansson vad han avser att göra för att klarlägga biverkningar av antidepressiva läkemedel. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är en angelägen fråga som Mona Jönsson tar upp. Depression är en av våra stora folksjukdomar. Epidemiologiska undersökningar visar att minst 25 % av alla kvinnor och 15 % av alla män någon gång under livet kommer att drabbas av en behandlingskrävande depression.

Det har nyligen skett en genomgång av kliniska prövningar av så kallade SSRI-läkemedel, vilka är en grupp läkemedel som används mot depressioner. Genomgången skedde inom ramen för samarbetet mellan läkemedelsmyndigheterna i EU. Genomgången visade att det fanns en ökad risk för självmordsförsök, självmordstankar samt självskadebeteende vid behandling med SSRI av unga. Slutsatserna har föranlett att det inom EU har införts gemensamma varningstexter i produktresuméerna för SSRI där det framgår att barn och ungdomar under 18 år inte ska behandlas med sådana läkemedel. Om behandlande läkare på grundval av kliniska behov ändå beslutar att behandla en patient under 18 år, ska patienten noggrant övervakas avseende eventuella självmordstendenser. Inom ramen för EU-samarbetet pågår även en uppdatering av produktresuméerna för behandling av vuxna med SSRI. Vidare kan nämnas att risken för självmord i behandlingens initialskede betonas i behandlingsrekommendationerna för aktuella läkemedel.

Läkemedelsföretagen är skyldiga att regelbundet ge säkerhetsrapporter över inkomna biverkningsrapporter och säkerhetsdata ur kliniska prövningar till läkemedelsmyndigheten i det land där läkemedlet säljs. Den förskrivande läkaren har också en skyldighet att rapportera samtliga allvarliga biverkningar som uppkommer vid läkemedelsbehandling. Rapporterna granskas kontinuerligt och vid identifiering av nya säkerhetsproblem fattas beslut om åtgärder, till exempel information till förskrivare och allmänhet. Enligt Läkemedelsverket föreligger en omfattande dokumentation beträffande biverkningar av SSRI och Läkemedelsverket anser att biverkningsprofilen är väl kartlagd. Jag förutsätter att Läkemedelsverket inom ramen för sitt uppdrag noga följer biverkningsrapporteringen av antidepressiva läkemedel och vidtar de åtgärder som verket finner nödvändiga.

Regeringen har givit Läkemedelsverket i uppdrag att utreda det nuvarande systemet för rapportering av läkemedelsbiverkningar. Uppdraget redovisades till regeringen den 31 december 2005. I rapporten föreslår Läkemedelsverket vissa åtgärder för att öka förutsättningarna att upptäcka nya biverkningsproblem vid behandling med läkemedel, bland annat att även sjuksköterskor ska rapportera läkemedelsbiverkningar. Rapporten är nu föremål för beredning inom Regeringskansliet. Jag vill därför avvakta det arbetet innan jag överväger eventuella åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.