sjöburna gränsgångare

Skriftlig fråga 2001/02:1419 av Jonsson, Elver (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-07-12
Besvarad
2002-08-01
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 juli

Fråga 2001/02:1419

av Elver Jonsson (fp) till statsrådet Leif Pagrotsky om sjöburna gränsgångare

Hela tanken med Schengenavtalet och i än högre grad passfriheten i Norden siktar till att medborgare i Europa och inte minst nordbor ska kunna umgås utan byråkratiska svårigheter. Enligt rapporter i massmedierna är Schengenavtalet så utformat att i t.ex. svenska gästhamnar föreläggs kommunens ansvariga att föra avancerad kontroll över gästande båtar och dess passagerare. För många kommuner som besöks av ett stort antal båtar innebär det stora åtaganden i form av extra personal, utgifter och tung administration. Inte sällan rör det sig om små kommuner med begränsade resurser att under sommarmånaderna göra en exceptionell extra insats. Då dessa åligganden knappast var kända för många kommunansvariga vore det angeläget att ministerrådet i Norden tog och såg över denna del av gränsgångarkomplexet. Det vore angeläget att hitta en ordning som gör hela situationen hanterlig. Självfallet får inte en liberalisering innebära att reguljär kontroll som t.ex. polismyndigheten av andra skäl har att upprätthålla försummas.

Med anledning av det anförda vill jag till samarbetsministern fråga:

Avser statsrådet att inom Nordiska ministerrådets ram @ alternativt Europeiska unionen @ vidta åtgärder som undanröjer kostsamma och praktiska olägenheter som drabbar kommuner och myndigheter på sätt som inte förutsågs då Schengenavtalet tecknades?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1419 besvarad av

den 1 augusti

Svar på fråga 2001/02:1419 om sjöburna gränsgångare

Justitieminister Thomas Bodström

Elver Jonsson har frågat statsrådet Leif Pagrotsky om han avser att inom nordiska ministerrådets ram @ alternativt Europeiska unionen @ vidta åtgärder som undanröjer kostsamma och praktiska olägenheter som drabbar kommuner och myndigheter på ett sätt som inte var förutsett då Schengenavtalet tecknades. Eftersom jag är ansvarig minister för polisens tillämpning av Schengenavtalet har statsrådet Pagrotsky överlämnat frågan till mig.

Det är polisen som har huvudansvaret för gränskontrollen beträffande personer. Polisen har också ansvaret för samordning med andra gränskontrollmyndigheter, nämligen tullverket och kustbevakningen. Kommuner har i sin myndighetsutövning inte något direkt ansvar enligt Schengenkonventionens regler. När en kommun bedriver näringsverksamhet i egenskap av ägare till en turistanläggning blir den däremot i likhet med alla andra värdar ansvarig för att reglerna om s.k. hotellkontroll följs på anläggningen. Till dessa regler, som innefattar bland annat registrering av utländska besökare från Schengenländer i gästhamnar, på campingplatser och på hotell har Rikspolisstyrelsen utfärdat föreskrifter. Där anges vilka uppgifter utländska medborgare ska lämna och hur dessa uppgifter ska hanteras av näringsidkarna.

Rikspolisstyrelsen har vidare informerat allmänheten och särskilt berörda, bl.a. Svenska Kommunförbundet och den centrala campingorganisationen, om regelverket. Styrelsen följer också upp reglerna och kartlägger eventuella tillämpningsproblem som kan finnas när det gäller hotellkontroll.

Mot bakgrund av det anförda har jag inte för avsikt att för närvarande vidta några ytterligare åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.