SJ:s betaltjänster

Skriftlig fråga 2016/17:694 av Ulla Andersson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-20
Överlämnad
2017-01-23
Anmäld
2017-01-24
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Förra året lanserade SJ en ny hemsida. I samband med det avskaffades möjligheten att betala med internetbanken. SJ hänvisar i stället till kortköp på hemsidan, sina biljettautomater och återförsäljare såsom 7-Eleven och Pressbyrån. Sedan tidigare går det inte längre att köpa biljett ombord på tågen.

De betalningsalternativ som finns kvar i dag stänger ute flera grupper. För att kunna köpa biljett online krävs betalkort, något som varken personer med betalningsanmärkningar eller asylsökande har möjlighet att få i dag. För den som är gammal eller inte behärskar språket kan det vara svårt att ensam klara av att hantera en biljettautomat. Ändå är det flera orter där det är den enda möjligheten att kunna köpa SJ-biljetter. Om man trots allt klarar av att handla i en biljettautomat så saknas dessa i flera orter i norra och mellersta Sverige, orter där det inte heller finns 7-Eleven eller Pressbyrå, till exempel, Hudiksvall, Åmål, Kiruna och Gällivare.

I sin besparingsiver har SJ försvårat för människor i stora delar av landet att kunna resa med dem. I hela Norrland finns det bara tio orter där det över huvud taget går att köpa biljett om man saknar möjlighet att använda sig av internets betalkortstjänster.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta med anledning av det som har framförts om SJ:s betaltjänster?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:694 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

N2017/00482/SB.

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:694 av Ulla Andersson (V) SJ:s betaltjänster

Ulla Andersson har frågat infrastrukturminister Anna Johansson vilka initiativ hon är beredd att ta med anledning av SJ:s betaltjänster. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I dag köps en stor majoritet av alla tågbiljetter digitalt på webben, i appen eller i biljettautomat. Färre än var tjugonde biljett köps med personlig service i någon resebutik eller via telefon. Vidare går idag drygt 96 procent av SJ AB:s egen försäljning genom någon av SJ AB:s digitala kanaler. Digitaliseringen har bidragit till att SJ AB kunnat sänka sina biljettpriser och det har under en rad år generellt sett blivit billigare att åka tåg. Inte minst gäller det pensionärer som erhåller tio procent rabatt vid köp av tågbiljett. Utöver kortbetalning så samarbetar SJ AB med ombud. Det innebär att man kan köpa tågbiljetter och få hjälp med personlig service på cirka 600 försäljningsställen runt om i landet. Förutom ombuden så säljer även traditionella resebyråer tågresor.

Jag har inhämtat från SJ AB att de kunder som önskar har möjlighet att få hjälp av SJ AB:s medarbetare att själva köpa sina biljetter, via biljettautomat, på sj.se eller i SJ AB:s app. Ingen serviceavgift tas då ut och kunden vet inför nästa köp hur det fungerar. Erbjudande om hjälp till självbetjäning lämnas i både resebutik och via tonval på telefon. Funktionshindrade har också en egen kontaktväg till SJ Servicecenter där ingen serviceavgift tas ut.

SJ AB förvaltas av regeringen genom Regeringskansliet, Näringsdepartementet. Det är dock SJ AB:s styrelse och ledning som ansvarar för den löpande förvaltningen av bolagets operativa verksamhet. Jag har fullt förtroende för SJ AB:s styrelse och ledning och finner inte

anledning att vidta några åtgärder med anledning av frågorna.

Stockholm den 30 januari 2017

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.