Sjukdomar vid hundavel

Skriftlig fråga 2015/16:28 av Birgitta Ohlsson (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-23
Överlämnad
2015-09-24
Anmäld
2015-09-25
Svarsdatum
2015-09-30
Sista svarsdatum
2015-09-30
Besvarad
2015-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I Sverige finns 341 registrerade hundraser. Då en hundras ökar snabbt i popularitet innebär det per automatik ökad avel, mer import och därmed mer pengar i omsättning. Då efterfrågan ökar blir också antalet oseriösa aktörer fler, vilket noterats genom exempelvis valpsmuggling av populära hundraser och sönderavel. Det har larmats tidigare om smuggelinförsel av chihuahuavalpar och andra mindre hundraser. Nu larmar svenska veterinärer om att när trubbnosraser som bostonterrier, engelsk och fransk bulldog, mops med flera har ökat i popularitet de senaste åren tycks sjukdomarna hos dessa också ökat.

Mycket av ansvaret för att föda upp hälsosamma hundar ligger hos hunduppfödarna, exempelvis så att bedömningskriterier vid hundutställningar omprövas så att djur som till exempel lider av andningssvårigheter inte används vid avel. Även Svenska Kennelklubben kan bidra till ökad kunskap och kartläggning av djurens rastypiska sjukdomar och dess omfattning. 

Jordbruksverket är regeringens expertmyndighet som arbetar för god djurhälsa. Länsstyrelserna kontrollerar djurskyddet i Sverige och genom distriktsveterinärorganisationen säkerställs både djursjukvård och förebyggande djurhälsovård. 

 Med hänvisning till det anförda vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

Vad kan statsrådet göra för att uppmärksamma dylika sjukdomar vid hundavel? 

Svar på skriftlig fråga 2015/16:28 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2015/06653/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:28 av Birgitta Ohlsson (FP) Sjukdomar vid hundavel

Birgitta Ohlsson har frågat mig vad jag kan göra för att uppmärksamma sjukdomar vid hundavel, så som t.ex. andningssvårigheter hos trubbnosade hundraser.

Djurskyddsutredningen föreslår i sitt betänkande Ny djurskyddslag (SOU 2011:75) flera åtgärder som syftar till att komma till rätta med sådan avel som medför lidande för djuren. Utredningen föreslår bland annat att det ska införas ett förbud i djurskyddslagen (1988:534) mot avel med sådan inriktning som kan medföra lidande för avkomman eller moderdjuret, att djurskyddsföreskrifterna ska ses över och göras tydliga så att djurskyddskontrollmyndigheterna ska kunna ingripa mot sådan avel lättare samt att det införs en rapporteringsplikt för veterinärer beträffande ärftliga defekter hos sällskapsdjur.

Den nämnda utredningens förslag är för närvarande under beredning inom Regeringskansliet och regeringen planerar att lämna en proposition om en ny djurskyddslag till riksdagen under år 2016.

Stockholm den 30 september 2015

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.