Till innehåll på sidan

Sjukförmån vid ohälsa som inte är medicinskt styrkt

Skriftlig fråga 2005/06:1493 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-27
Anmäld
2006-04-27
Besvarad
2006-05-04
Svar anmält
2006-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 april

Fråga 2005/06:1493 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Sjukförmån vid ohälsa som inte är medicinskt styrkt

Försäkringskassan har i dag ingen enhetlig bedömning av ärenden som rör elöverkänsliga människor. Ibland avslår Försäkringskassan elöverkänsliga människors begäran om sjukförmåner med hänvisning till att det inte är vetenskapligt bevisat att elöverkänslighet finns. Därmed anses det inte finnas bevis för att dessa människors arbetsförmåga är nedsatt till följd av sjukdom. Objektiva fynd som styrker sjukdom sägs inte gå att finna. Samtidigt har Socialstyrelsen i ett brev till Riksförsäkringsverket skrivit: Socialstyrelsen har betonat att de elöverkänsligas situation är verkliga och måste tas på allvar. Socialstyrelsen har också betonat vikten av att sjukvården ger elöverkänsliga patienter ett respektfullt bemötande. Frånvaron av klarlagda orsakssamband får inte innebära att de drabbade inte får hjälp. Vidare har Socialstyrelsen skrivit: Befintlig kunskap ger inte medicinskt vetenskapligt underlag för att beteckna patientens besvär som amalgam eller el-relaterade. Det finns heller inga belägg för att samband kan uteslutas. Vid sjukskrivning bör läkaren på ett tydligt sätt beskriva de symptom som utgör arbetshinder samt redovisa de undersökningsfynd som gäller. Länsrätten i Värmland har gjort bedömningen att även om diagnosen elöverkänslighet inte är medicinskt styrkt innebär detta inte automatiskt att den som sjukskrivs med sådan diagnos ska vägras sjukpenning.

Min fråga till statsrådet Hans Karlsson är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att elöverkänsliga personer ges rätt till ersättning från sjukförsäkringen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1493 besvarad av

den 4 maj

Svar på fråga 2005/06:1493 om sjukförmån vid ohälsa som inte är medicinskt styrkt

Statsrådet Hans Karlsson

Ulla Hoffmann har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att elöverkänsliga personer ges rätt till ersättning från sjukförsäkringen. Av bakgrunden till frågan framgår även att Ulla Hoffmann anser att Försäkringskassan i dag inte har någon enhetlig bedömning av ärenden som rör elöverkänsliga människor. 

Försäkringskassan är den myndighet som ansvarar för att den bedömning som sker av den enskildes rätt till sjukpenning under sjukdom och som sätter ned arbetsförmågan följer den lagstiftning som finns, i detta fall lagen (1962:381) om allmän försäkring. I lagen står det angivet att ersättning från den allmänna försäkringen vid sjukdom endast ska utges vid sjukdom som sätter ned arbetsförmågan och inget annat. Lagen anger även att det ska bortses från exempelvis arbetsmarknadsmässiga eller sociala förhållanden vid bedömning om sjukdom föreligger. Självklart måste det vid denna bedömning göras en individuell prövning i varje enskilt ärende.  

Av Försäkringskassans årsredovisning för 2005 framgår att gemensamma processer, arbetsmetoder och tillämpningsstöd har vidareutvecklats i syfte att öka likformigheten i försäkringstillämpningen och en korrekt handläggning av försäkringen. Försäkringskassan har även satsat på fortsatta utbildningar, seminarier och diskussionsforum i syfte att öka likformigheten i tillämpningen.

Socialstyrelsen och Försäkringskassan har även fått i uppdrag att utforma och komma med förslag om en mer kvalitetssäkrad, enhetlig och rättssäker sjukskrivningsprocess. Avsikten med uppdraget är att sjukskrivningsprocessen ska utvecklas på ett mer kvalitetssäkrat, enhetligt och rättssäkert sätt utan att det grundläggande materiella innehållet i sjukförsäkringen påverkas. Uppdraget ska redovisas senast den 22 december i år. 

Jag vill slutligen betona att regeringen anser det mycket viktigt att de utredningar som Försäkringskassan gör ges den omfattning som behövs för att det därefter ska kunna fattas ett sakligt riktigt beslut i ärendena. Jag utgår i detta sammanhang ifrån att Försäkringskassans beslut grundar sig på en korrekt och professionell handläggning samt att det regelsystem som riksdagen har bestämt följs. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.