sjukförsäkringen

Skriftlig fråga 2001/02:915 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-18
Besvarad
2002-03-26
Anmäld
2002-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 mars

Fråga 2001/02:915

av Maria Larsson (kd) till statsrådet Ingela Thalén om sjukförsäkringen

Dagens sjukförsäkringssystem innebär att man kan få hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels sjukpenning. Problematiken med dessa fasta steg aktualiseras då och då genom människor som hamnar i kläm.

En människas hälsa tar ju inte hänsyn till hur det svenska sjukförsäkringssystemet är uppbyggt. En person som arbetar till 50 % och är sjukskriven till 50 % skulle inte kunna öka arbetsinsatsen med 10 % även om detta enligt dennes läkare skulle vara möjligt. Antingen måste personen i fråga fortsatt vara sjukskriven på halvtid eller också måste personen gå upp och arbeta 75 %.

Dagens system tillvaratar inte den individuella förmågan. Systemet uppmuntrar heller inte till ökad arbetsinsats om det inte ryms inom ramen för de fasta stegen. Detta är enligt min mening helt fel. Det är i dag möjligt för en arbetsgivare att de första 14 dagarna betala ut ersättning för vilka procentsatser som helst. Enligt en handläggare på Riksförsäkringsverket (DN den 28 februari 2002) är det inte tekniska skäl som ligger bakom dagens system. I stället menar handläggaren att Socialdepartementets resonemang bygger på att det skulle vara svårt att bedöma en exakt grad av nedsatt arbetsförmåga.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Ingela Thalén:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka flexibiliteten i sjukförsäkringen?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:915 besvarad av

den 27 mars

Svar på fråga 2001/02:915 om sjukförsäkringen

Statsrådet Ingela Thalén

Maria Larsson har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka flexibiliteten i sjukförsäkringen. Frågan har sin utgångspunkt i att dagens sjukförsäkringssystem innebär att ersättning kan utges med hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels sjukpenning.

Den grundläggande bestämmelsen rörande sjukdom och arbetsoförmåga finns i lagen (1962:381) om allmän försäkring. Före den 1 juli 1990 kunde antingen hel eller halv sjukpenning utges. Den 1 juli 1990 ändrades ersättningsnivåerna för sjukpenning så att hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels sjukpenning numera kan utges.

Frågan om en steglös ersättning för sjukpenning har tidigare tagits upp, bl.a. av Sjukförsäkringsutredningen (SOU 2000:121). Utredningens förslag innebär att partiell ersättning från sjukförsäkringen ska kunna utges efter individuell prövning, dock lägst med 20 %. Utredningen anger dock att den är medveten om att den föreslagna förändringen kan få konsekvenser för en rad andra system och att en förutsättning därför är att berörda systems villkor harmoniseras i samband med genomförandet av utredningens förslag. Även av remissvaren över utredningens förslag i denna del framkom att frågan ytterligare behöver utredas. Att införa en sådan ersättning för sjukpenning skulle innebära långtgående förändringar i form av att bl.a. även övriga ersättningssystem skulle behöva anpassas.

Mot bakgrund av att det pågår ett omfattande utredningsarbete med anledning av den kraftiga ökningen av antalet sjukskrivna och förtidspensionerade har regeringen inte för avsikt att för närvarande införa en steglös ersättning inom sjukpenningförsäkringen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.