Skadeståndskrav på föräldrar

Skriftlig fråga 2020/21:1858 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-17
Överlämnad
2021-02-17
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Skadeståndskravet på föräldrar infördes 2010 och innebär att föräldrar är skyldiga att ersätta skador som deras barn orsakar genom brott. Dagens belopp är på 9 500 kronor.

Brottsligheten kryper allt längre ned i åldrarna, och föräldrar verkar inte ta tillräckligt ansvar för sina barns beteende.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är ministern beredd att höja skadeståndskravet på föräldrar för att därigenom sätta press på dem att ta ökat ansvar för sina barn?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1858 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/00707 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1858 av Björn Söder (SD)
Skadeståndskrav på föräldrar

Björn Söder har frågat mig om jag är beredd att höja skadeståndskravet på föräldrar för att därigenom sätta press på dem att ta ökat ansvar för sina barn.

År 2010 infördes ett skärpt skadeståndsansvar för vårdnadshavare för skador som deras barn orsakat genom brott. Efter rapporter från Brottsoffermyndigheten och Brottsförebyggande rådet (Brå) om att reformen fått flera olyckliga konsekvenser beslutade regeringen att ge Brå i uppdrag att utvärdera reformen.

I rapporten, som redovisades i december 2017, föreslog Brå att det skärpta skadeståndsansvaret för vårdnadshavare skulle avskaffas eller ändras för att komma till rätta med dess negativa konsekvenser. Brå konstaterade att i 96 procent av de fall då Kronofogden inte kunnat driva in ett skadestånd hade föräldrarna redan skulder hos Kronofogden. Rapporten visade att skadeståndet slår särskilt hårt mot ekonomiskt utsatta ensamstående mammor.

I ett rättsfall från Högsta domstolen har en trebarnsmamma med låg inkomst blivit skyldig att betala sammanlagt 132 000 kronor i skadestånd på grund av ett barns brottslighet. Brå fann inte stöd för att reformen har haft en brottsförebyggande effekt eller för att den har ökat föräldrarnas engagemang. Inte heller konstaterades att den hade positiva effekter för brottsoffrens möjlighet att få skadestånd utbetalt.

Regeringen bedriver ett omfattande arbete för att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Med 34-punktsprogrammet genomförs det största paketet mot gängkriminaliteten någonsin i Sverige. Programmet omfattar åtgärder på både kort och lång sikt.

År 2017 satte regeringen upp målet om 10 000 fler polisanställda till 2024. Sedan dess har antalet polisanställda ökat med över 5 000. Ytterligare nära 3 000 polisstudenter är på väg ut i verksamheten de närmaste åren.

Polismyndigheten har dessutom getts möjlighet att använda kraftfullare verktyg i brottsbekämpningen. Ett flertal straffskärpningar har genomförts. Arbete pågår med att avskaffa ungdomsreduktionen för unga myndiga vid allvarlig brottslighet och vid årsskiftet infördes en ny påföljd, ungdomsövervakning, med helghemarrest som utgångspunkt. Regeringen har tillsatt en utredning om en översyn av reglerna om utredningar mot barn som begår brott. En annan pågående utredning överväger en rad straffrättsliga åtgärder mot brott i kriminella nätverk.

I budgetpropositionen för 2021 tillfördes medel för att subventionera kommunernas LVU-placeringar vid familjehem och för att öka kapaciteten, kvaliteten och säkerheten vid Statens institutionsstyrelse.

Att barn och unga klarar skolan är en viktig skyddsfaktor mot kriminalitet. Inom ramen för 34-punktsprogrammet har regeringen beslutat om en satsning på sociala insatser i utsatta områden. I programmet anges att socialtjänsten ska bli mer tillgänglig och kunna ingripa i fler situationer – även när samtycke saknas från vårdnadshavaren. En utredare ska också föreslå hur ett lagstiftat ansvar för kommunerna att arbeta brottsförebyggande kan utformas. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra en studie om tidiga insatser för att motverka missbruk och kriminalitet bland unga.

Regeringen har alltså vidtagit breda och långtgående åtgärder för att komma till rätta med brottsligheten. Det arbetet kommer att bedrivas vidare med oförminskad styrka. Jag är emellertid inte beredd att föreslå symbolåtgärder som inte har visat sig ha någon effekt på brottsligheten, utan bara ökar klyftorna.

Stockholm den 24 februari 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.