Skarpa förslag om idrottsutbildningar

Skriftlig fråga 2020/21:3252 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-16
Överlämnad
2021-06-16
Anmäld
2021-06-17
Svarsdatum
2021-06-23
Sista svarsdatum
2021-06-23
Besvarad
2021-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Idrotten är en viktig del av livet för många barn och ungdomar. Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige har någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening. Runt om i Sverige finns massor av olika idrottsgymnasier, bland annat finns Nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU, för den som vill kombinera sin gymnasieutbildning med sin idrott.

Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett specialidrottsförbund. NIU är en oerhört viktig faktor för många ungas möjlighet till idrottsutövande. Att NIU finns som komplement till riksidrottsgymnasier, RIG, är bra för att det inte bara ska finnas RIG och sedan ingenting. Det skulle skapa onödiga klyftor.

En viktig fråga som påverkar NIU är det krav som ställs på att utbildningen ska vara avgiftsfri. Det kan till exempel gälla att skolan då blir skyldig att tillhandahålla en häst till de elever som går på skolor med fokus på ridsport – ett krav som blir mycket dyrt för skolan att uppfylla. 

Inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) har en översyn av riksidrottsgymnasier och nationellt godkända idrottsutbildningar genomförts och resulterat i en promemoria för snart ett år sedan.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

När kommer ministern att presentera en proposition i frågan, och avser ministern att verka för att eleverna eller deras vårdnadshavare kan få bekosta den individuella utrustning eller liknande som behövs för att utöva elitidrotten i samband med sin skolgång?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3252 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/ 03056 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3252 av Alexandra Anstrell (M)
Skarpa förslag om idrottsutbildningar

Alexandra Anstrell har frågat mig om när jag kommer att presentera en proposition i frågan om idrottsutbildningar och om jag avser att verka för att eleverna eller deras vårdnadshavare kan få bekosta den individuella utrustning eller liknande som behövs för att utöva elitidrotten i samband med sin skolgång.

Precis som Alexandra Anstrell anger i sin fråga är det bra att det finns idrottsutbildningar som inte skapar onödiga klyftor. Det är därför som det i promemorian Idrottsutbildningar i gymnasie- och gymnasiesärskolan (U2020/04134) föreslås att riksidrottsgymnasierna och de nationellt godkända idrottsutbildningarna ska ersättas av en typ av gymnasie- eller gymnasiesärskoleutbildning med specialidrott och att den ska vara riksrekryterande. En överväldigande majoritet av de remissinstanser som lämnat synpunkter på promemorian är övergripande positiva till förslaget. En sådan ordning kan förbättra förutsättningarna för alla elever som behöver kombinera sin elitidrottssatsning med en gymnasial utbildning att göra det på samma villkor. En huvudman som vill anordna en gymnasial utbildning med specialidrott ska enligt förslaget bl.a. kunna visa att det finns förutsättningar för samarbete med ett specialidrottsförbund, vilket jag, i likhet med frågeställaren, anser vara viktigt för ungdomarnas elitidrottssatsning. Förslaget innebär vidare bl.a. att det ska lämnas statsbidrag för de gymnasiala utbildningarna med specialidrott. Det skapar rättvisa och ger förutsättningar för god kvalitet och likvärdighet. I dag lämnas inget sådant bidrag för de nationellt godkända idrottsutbildningarna.

Förutom detta lämnas förslag om att skolhuvudmännen inom ramen för den ordinarie gymnasieutbildningen ska kunna ge elever med ett särskilt intresse för en viss idrott bättre möjligheter än i dag att vidareutvecklas inom den idrotten, även om eleverna inte är elitidrottssatsande. Det finns inget som hindrar huvudmännen från att även i denna utbildning samarbeta med ett specialidrottsförbund.

När det gäller avgifter föreslås att det ska få förekomma kostnader som eleverna eller deras vårdnadshavare ska stå för när det gäller den individuella utrustning eller liknande som behövs för att utöva elitidrotten i den gymnasiala utbildningen. Det behöver dock finnas någon form av undantag som innebär att en idrottslig talang inte av ekonomiska skäl hindras från att gå en gymnasial utbildning med specialidrott. Promemorian innehåller därför även ett sådant förslag. Remissinstanserna är i stort positiva även till detta förslag, men det finns synpunkter på undantagets utformning.

Inom Regeringskansliet pågår ett arbete med en lagrådsremiss med utgångspunkt i promemorians förslag. Arbetet har dock fördröjts på grund av den pandemi som följt oss under mer än ett år.

Stockholm den 23 juni 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.