Skärpt exportkontroll

Skriftlig fråga 2023/24:472 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-01-08
Överlämnad
2024-01-09
Anmäld
2024-01-16
Svarsdatum
2024-01-17
Sista svarsdatum
2024-01-17
Besvarad
2024-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

I november 2022 greps två personer i Sverige misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet. De skulle ha bedrivit en verksamhet som innebär ett allvarligt hot mot Sverige när de misstänktes ha anskaffat avancerad teknologi som Ryssland kunde använda militärt i exempelvis robotar, satelliter eller annan vapenteknik.

Det råder ingen tvekan om att Ryssland fortfarande har ett mycket stort behov av avancerad teknologi och kunskap för att utveckla och höja sin egen militära förmåga. Vidare står det klart att diktaturen just nu rustar upp rejält trots de hårda sanktioner som riktas mot landet men som de kringgår på olika sätt, exempelvis genom strategiska uppköp och med företagsstrukturer där teknik olovligen införskaffas i syfte att sedan föras vidare in till Ryssland. Även utpräglade civila produkter som halvledare är en förutsättning för att Ryssland fortsättningsvis ska kunna föra krig.

I skrivande stund pågår den årliga rikskonferensen Folk och Försvar, och grunden denna gång är inte helt oväntat hur Ukrainas kamp för fred, frihet och demokrati berör Sveriges och Europas framtid. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som har talat på Folk och Försvar, lyfte det faktum att västerländska komponenter i dag används i Rysslands anfallskrig, vilket i allra högsta grad också angår oss här i Sverige.

Vid denna konferens har bland annat överbefälhavare Micael Bydén och civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M), tydligt varnat för att Sverige också snart kan befinna sig i krig – något som också Försvarsberedningen har konstaterat. Säkerhetspolisen, FRA och underrättelsetjänsten Must är inne på samma allvarliga linje, där de vittnat om en ökad underrättelseinhämtning i Sverige särskilt riktat mot militära system och civil teknik som kan utnyttjas i ett krig.

Om det värsta skulle hända och det bryter ut ett krig som Sverige blir en del av är det onekligen viktigare än någonsin att världens demokratier håller ihop. Redan före ett sådant scenario bör dock regeringen göra sitt yttersta för att världens goda krafter ska samverka för att dels förhindra ett framtida krig, dels försvåra för de fientliga aktörerna.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:

 

Vad gör ministern för att samla världens demokratier för att intensifiera insatserna mot att Ryssland med allierade kan gå runt rådande sanktioner för att införskaffa västerländsk teknik som kan användas i militära syften?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:472 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)


Svar på fråga 2023/24:472 av Markus Wiechel (SD)
Skärpt exportkontroll

Markus Wiechel har frågat mig vad jag gör för att samla världens demokratier för att intensifiera insatserna mot att Ryssland med allierade kan gå runt rådande sanktioner för att införskaffa västerländsk teknik som kan användas i militära syften.

Sverige är pådrivande inom EU för att skärpa sanktionerna och begränsa Rysslands möjlighet att finansiera sitt anfallskrig.

EU:s sanktioner mot Ryssland omfattar redan komponenter som kan användas i ryska vapensystem. Dessutom begränsar sanktionerna kringgående genom export av avancerad teknik till tredje land samt innehåller förbud mot transit genom Ryssland av skjutvapen och produkter med dubbla användningsområden.

Det är välkommet att det nyligen antagna tolfte sanktionspaketet innehåller skarpa åtgärder mot kringgående av sanktionerna. Regeringen välkomnar dessa steg och ser att det finns utrymme att skärpa åtgärderna framgent. Fortsatt tryck mot tredje land är nödvändigt för att täppa till kryphål.

EU-kommissionen presenterade därtill ett förslag till direktiv rörande kriminalisering av överträdelser av EU:s sanktioner i december 2022. Detta i syfte att stärka genomförandet genom att införa gemensamma minimiregler, bland annat gällande brottsdefinitioner och påföljder. Rådet och Europaparlamentet har nu nått en överenskommelse avseende direktivet, som därmed kommer att gå till beslut inom kort. Regeringen har tillsatt en särskild utredare som har i uppdrag att analysera behovet av och lämna förslag till författningsändringar och eventuella andra åtgärder som behövs för att genomföra direktivet. Utredningen kommer bl.a. att analysera behovet av förändringar för att säkerställa ett ändamålsenligt samarbete och informationsutbyte mellan myndigheter i fråga om sanktioner, såväl mellan brottsbekämpande myndigheter som i relation till och mellan andra myndigheter.

Stockholm den 17 januari 2024

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.