Till innehåll på sidan

Skatteamnestin för förmögenhetsskatteflyktingar

Skriftlig fråga 2013/14:181 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-10
Anmäld
2013-12-10
Besvarad
2013-12-18
Svar anmält
2013-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 december

Fråga

2013/14:181 Skatteamnestin för förmögenhetsskatteflyktingar

av Hans Olsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Aldrig tidigare har så många svenskar deklarerat för pengar som de gömt i skatteparadis. I år har antalet självrättelser till Skatteverket fördubblats, skriver Dagens Nyheter den 9 december. I takt med att allt fler skatteparadis tvingas skriva under informationsutbytesavtal pressade av USA och Europas större stater väljer många också att göra avtal med Sverige. Många svenskar, rekommenderade till detta av sina revisorer och skattekonsulter, väljer då att flytta hem sina pengar också eftersom regeringen sänkt skatterna för de rika kraftigt. Hittills under 2013 har 2 025 personer gjort en frivillig rättelse, enligt DN, och deklarerat för gömt kapital. En anledning till ökningen från i år är att 2013 är det första året som de skattskyldiga slipper betala förmögenhetsskatt på tillgångarna. Rättelser görs bara på deklarationer för fem år tillbaka i tiden, och förmögenhetsskatten avskaffades 2007.

En omfattande skatteamnesti har alltså utfärdats för dessa förmögenhetsskatteflyktingar. Motsvarande amnesti torde inte finnas i fråga om bidragsfusk, även om detta vore lika olämpligt. Det är mot bakgrund av sådana här fakta som påståenden om att skattefusket har minskat smakar illa. Brott har utförts, men straff utfärdas inte samtidigt som den brottsliga handlingen avkriminaliseras. Ett sådant förfaringssätt kan aldrig vara det rätta sättet att hantera brottslighet.

Genom vilka initiativ avser finansministern att åtgärda att skattebrottslingarna slipper betala den skatt de undanhållit samhället?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:181 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 18 december

Svar på fråga

2013/14:181 Skatteamnestin för förmögenhetsskatteflyktingar

Finansminister Anders Borg

Hans Olsson har frågat mig genom vilka initiativ jag avser åtgärda att skattebrottslingarna slipper betala den skatt de undanhållit samhället.

Frågan är ställd mot bakgrund av att den som frivilligt rättar felaktigheter i sin inkomstdeklaration inte ska ställas till ansvar för skattebrott, samt att det finns tidsfrister, efter vilka efterbeskattning inte får ske.

Bestämmelser om frivillig rättelse har funnits under mycket lång tid i Sverige. De fanns i skattestrafflagen från 1943 och de finns i skattebrottslagen från 1971. Tillsammans med andra åtgärder som regeringen har vidtagit för att minska skatteundandragandet, som till exempel avtal om informationsutbyte med före detta s.k. skatteparadis, har de gett inte obetydliga inbetalningar till staten. Sedan 2010har ungefär 1 500 miljoner kronor kommit in igenom frivilliga rättelser. Utan dessa bestämmelser är det inte alls säkert att de undanhållna inkomsterna hade upptäckts. I vart fall inte utan en betydande och resurskrävande insats från Skatteverket.

Jag har inte för avsikt att avskaffa det systemet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.