Skattemedel till diktaturen i Tanzania

Skriftlig fråga 2020/21:1240 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-13
Överlämnad
2021-01-13
Anmäld
2021-01-14
Svarsdatum
2021-01-20
Sista svarsdatum
2021-01-20
Besvarad
2021-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Efter nyårshelgen fick vi ett klart besked från Sida: Tanzania kommer att få ett biståndsstöd på 550 miljoner kronor med motiveringen att 7 miljoner fattiga ska få något som ungefär motsvarar ett barnbidrag. Det låter naturligtvis som om detta generösa stöd är lovande för utsatta i landet, om det inte vore för att dessa svenska skattemiljoner är pengar som slussas rakt in i diktaturen Tanzanias statsapparat – trots att vi ser omfattande valfusk och ett alltmer påtagligt och brutalt förtryck från statens sida.

Så sent som under presidentvalkampanjen 2020, då våld och övergrepp var vanliga inslag, användes liknande svenska Sidabidrag till kampanjen. Vidare är det ingen hemlighet att vi ser en negativ demokratiutveckling i landet där situationen hela tiden förvärras. Utöver de övergrepp, inklusive militärens renodlade massakrer mot civilbefolkningen, har såväl oppositionspolitiker som journalister mördats, fängslats eller försvunnit. Den tidigare så omskrivna jakten på homosexuella har också fortsatt, och gravida flickor har tvingats sluta skolan.

Att Sida nu går vidare med det här stödet blir en aning märkligt, inte minst då regeringen Löfven har en uttalad ambition om en feministisk utrikespolitik samt en så kallad demokratioffensiv. Sidas stöd bidrar varken till en feministisk utrikespolitik eller till ökad demokrati, utan riskerar tvärtom att bidra till att situationen förvärras. Så sent som föregående år varnade även UD för situationen, varför man önskade begränsa samarbetet med Tanzanias regering.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Kan ministern och regeringen motivera den berörda utbetalningen till Tanzanias regim trots att utvecklingen går åt fel håll och att man aktivt valt att avsluta ett liknande samarbete med Kambodja där vi ser en liknande situation?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1240 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet Statsrådet Lövin Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1240 av Markus Wiechel (SD)
Skattemedel till diktaturen i Tanzania

Markus Wiechel har frågat mig om jag och regeringen kan motivera den berörda utbetalningen till Tanzanias regim trots att utvecklingen går åt fel håll och att man aktivt valt att avsluta ett liknande samarbete med Kambodja där vi ser en liknande situation.

Först och främst vill jag påpeka att detta inte handlar om en utbetalning till den tanzaniska regimen, utan ett stöd som går till de absolut mest fattiga i landet. Det är Sida som hanterar det svenska stödet till programmet. Sida har också i uppgift att noggrant granska, följa upp och bedöma programmets relevans. Utvärderingen av det aktuella programmets första fas visar att stödet har lett till minskad inkomstfattigdom, ökad matkonsumtion, ökad matsäkerhet, att fler barn – både flickor och pojkar – går i skolan, samt ökad motståndskraft mot kriser.  Den här typen av stöd skapar bättre förutsättningar för miljontals barn att leva mer fullvärdiga liv och för dem att i framtiden vara aktörer i det demokratiska systemet.

Programmets särskilda fokus på kvinnor bl.a. genom att utbetalningarna i första hand betalas till kvinnan i hushållet kopplar direkt till regeringens feministiska utrikespolitik. Uppföljning av programmets genomförande och resultat sker för att se till att svenska medel används på rätt sätt och bidrar till positiv förändring.

Regeringen ser med stor oro på den negativa utvecklingen i Tanzania vad gäller respekten för mänskliga rättigheter och demokrati, inte minst i samband med de nyligen genomförda parlaments- och presidentvalen. Oron för utvecklingen i Tanzania delas av flertalet av EU:s medlemsstater.

I dialog med företrädare för tanzaniska regeringen framför vi tydligt Sveriges oro över utvecklingen i landet och framhåller vikten av fria och rättvisa val och respekt för de mänskliga rättigheterna.

Det är svårt att jämföra situationen i olika länder och beslut om strategier för utvecklingssamarbeten fattas baserat på den specifika kontexten. Mot bakgrund av den negativa demokratiska utvecklingen i landet innebar antagandet av strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Tanzania 2020-2024 att det årliga stödet sänktes med 24 procent jämfört med den föregående strategin. Regeringen beslutade även att arbeta mer selektivt med den tanzaniska staten, samtidigt som stödet till organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter och som vill utveckla demokratin och motverka den negativa utvecklingen i landet stärktes.

Den negativa utvecklingen drabbar främst de tanzanierna som redan lever i fattigdom och sårbarhet. Målet med utvecklingssamarbetet är att skapa förutsättningar för de som lever i fattigdom och förtryck att förbättra sin levnadsstandard. Hälften av Tanzanias befolkning lever i extrem inkomstfattigdom och Tanzania har det tredje största antalet individer i inkomstfattigdom i Afrika söder om Sahara. Antalet fattiga ökar inte minst på grund av de socio-ekonomiska konsekvenserna av covid-19. Under dessa omständigheter är det av vikt att stödja de program som vi vet har förutsättningar att bidra till förändringar för de människor som lever i extrem fattigdom.

 Stockholm den 20 januari 2021

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.