Till innehåll på sidan

Skatteregler för donation av överblivna varor inom detaljhandeln

Skriftlig fråga 2023/24:131 av Stina Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-18
Överlämnad
2023-10-18
Anmäld
2023-10-19
Svarsdatum
2023-10-25
Sista svarsdatum
2023-10-25
Besvarad
2023-10-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Vår planet har en begränsad mängd resurser som vi måste vara rädda om. Ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv krävs det att vi ser avfall som en resurs och att vi tänker cirkulärt och använder material om och om igen. Strävan efter cirkulär ekonomi påverkar många delar, och vissa regler är direkt negativa för miljön och ökar utsläppen. 

Ett första steg är att inte kassera fullt fungerande varor. Oftast handlar detta om matsvinn och att inte slänga matvaror som är fullt ätbara men som av någon anledning inte går att sälja. Men även andra typer av oöppnade produkter som butiken inte längre vill sälja måste gå att skänka vidare så att de kommer till användning.

Tyvärr hänger inte lagstiftningen med på alla områden. Ett sådant område är hur man ska tolka skattemässiga regler för varor inom detaljhandeln, exempelvis smink och kosmetik. Det finns en osäkerhet om hur skatterna och momsreglerna påverkas när en butik vill donera överblivna varor till hjälporganisationer.

Det har tidigare funnits oklarheter för liknande situationer då det gäller livsmedel, men denna fråga avser andra typer av produkter. Skatteverket har gjort ett förtydligande om just matvaror där det framgår att en vara som blivit osåld kan skänkas vidare utan att det blir en negativ påverkan för företaget skattemässigt.

I andra delar av Europa finns lösningar för hur man på ett socialt och hållbart sätt kan arbeta med handel och cirkuläritet där man tydligare prioriterar de cirkulära flödena. Detta borde Sverige dra lärdom av i strävan mot minskade klimatutsläpp och en cirkulär ekonomi.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Elisabeth Svantesson:

 

På vilket sätt kan ministern förtydliga och förenkla reglerna för företag inom detaljhandeln så att de kan skänka osålda produkter till hjälporganisationer utan att det medför skattemässigt negativa konsekvenser för företaget? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:131 besvarad av Finansminister Elisabeth Svantesson (M)


Svar på fråga 2023/24:131 av Stina Larsson (C)
Skatteregler för donation av överblivna varor inom detaljhandeln

Stina Larsson har frågat mig på vilket sätt jag kan förtydliga och förenkla reglerna för företag inom detaljhandeln så att de kan skänka osålda produkter till hjälporganisationer utan att det medför skattemässigt negativa konsekvenser för företaget.

Om ett företag skänker varor kan reglerna om uttagsbeskattning aktualiseras. Det är varans värde vid uttagstillfället som är underlag för uttagsbeskattningen. Om marknadsvärdet är 0 kronor kommer någon uttagsbeskattning inte att ske. Om en livsmedelsaffär exempelvis donerar livsmedel där datumet är nära bästföredatum eller sista förbrukningsdag och alternativet vore att kassera varorna är marknadsvärdet för dessa varor normalt 0 kronor, enligt Skatteverket.

Även andra varor än livsmedel doneras till välgörande ändamål i stället för att varorna kasseras. En bedömning av marknadsvärdet görs utifrån förhållandena i varje enskilt fall. Det är Skatteverkets och domstolarnas uppgift att tillämpa befintliga regler.

Stockholm den 25 oktober 2023

Elisabeth Svantesson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.