Till innehåll på sidan

Skattesänkningarna och framtidens välfärd

Skriftlig fråga 2009/10:860 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-01
Anmäld
2010-06-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2010-06-14
Besvarad
2010-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga

2009/10:860 Skattesänkningarna och framtidens välfärd

av Birgitta Eriksson (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Statsrådet har sänkt skatten med hundra miljarder under valperioden. Samtidigt står välfärden inför stora problem och utmaningar. Många av välfärdstjänsterna tillhandahålls av kommuner och landsting som i sin tur inte skulle kunna klara detta utan statsbidragen. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, menar att det kommer att ta tid innan svensk ekonomi och arbetsmarknad återhämtar sig. Detta medför en svag tillväxt av skatteunderlaget 2009–2011. Enligt SKL:s beräkningar dröjer det ända till 2012 innan skatteunderlaget växer i den takt vi historiskt sett är vana vid. När det tillfälliga konjunkturunderstödet upphör 2011, försvagas kommunsektorns ekonomi och därmed välfärdstjänsternas finansiering. Skatteunderlagstillväxten kompenserar inte avvecklingen av det tillfälliga statliga konjunkturstödet. Enligt SKL:s beräkningar kommer kommuner och landsting sammantaget att redovisa ett överskott på 18,6 miljarder kronor 2010 och, trots avvecklingen av de tillfälliga statsbidragen, redovisa ett överskott också 2011. De ekonomiska förutsättningarna varierar dock mellan olika kommuner och landsting. Enskilda kommuner och landsting tvingas att göra nedskärningar. Besvärligast är det för landstingen, som påverkas mest av den demografiska utvecklingen. Åren 2012–2013 är inte föremål för prognoser i Ekonomirapporten. Däremot ser det problematiskt ut mot bakgrund av den demografiska utvecklingen, ökade kvalitetskrav och trendmässiga kostnadsökningar.

Avser finansministern att avvisa ytterligare skattesänkningar för att klara framtidens välfärd eller är avsikten att medborgarna ska betala avgifter eller försäkra sig för att få tillgång till hög kvalitet på sjukvård och äldreomsorg?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:860 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 14 juni

Svar på frågorna

2009/10:858 Finansiering av skattesänkningar

2009/10:859 Värnskatten och danska konservativas erfarenheter

2009/10:860 Skattesänkningarna och framtidens välfärd

Finansminister Anders Borg

Birgitta Eriksson har frågat mig hur jag avser att finansiera nya skattesänkningar, bland annat den kommande skattesänkningen för pensionärerna. Jag har också fått frågan, när jag avser att klargöra att ett avskaffande av värnskatten inte är aktuellt mot bakgrund av det statsfinansiella läget och framtidens välfärdsbehov. Dessutom har jag fått frågan om jag avser att avvisa ytterligare skattesänkningar för att klara framtidens välfärd eller om avsikten är att medborgarna ska betala avgift eller försäkra sig för att få tillgång till hög kvalitet på sjukvård och äldreomsorg. Jag väljer att ge ett gemensamt svar på dessa frågor.

En utgångspunkt för regeringen är att värna ordning och reda i de offentliga finanserna. Denna hållning har gjort att Sverige har klarat sina offentliga finanser mycket bra i en internationell jämförelse. En väl utformad skattepolitik är centralt för att få stabila offentliga finanser och för att uppnå regeringens mål om fler i arbete och färre utanför arbetsmarknaden. Det är också grunden för att trygga välfärden i det framtida Sverige.

Regeringen har under den innevarande mandatperioden vidtagit åtgärder för att minska det långsiktiga utanförskapet, få fler i arbete och göra det mer lönsamt för redan yrkesverksamma att öka sin arbetsinsats. En förutsättning för ytterligare skattesänkningar är fortsatt goda offentliga finanser, att fördelningseffekterna är rimliga och att kvaliteten i välfärden inte försämras. En samlad bedömning och avvägning gentemot andra möjliga reformer och dess finansiering måste därför göras även i det fortsatta budgetarbetet.

Regeringens samlade bedömning var i 2010 års ekonomiska vårproposition att det fanns ett visst ekonomiskt utrymme för reformer. Pensionärerna är en prioriterad grupp och en skattesänkning för denna grupp aviserades. Regeringens bedömning är att finanspolitiken är långsiktigt hållbar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.