Skjutningar i närheten av skolor

Skriftlig fråga 2021/22:419 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-01
Överlämnad
2021-12-01
Anmäld
2021-12-02
Svarsdatum
2021-12-08
Sista svarsdatum
2021-12-08
Besvarad
2021-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige ligger i Europatopp vad gäller dödligt skjutvapenvåld. Det sker grova dödsskjutningar på öppen gata så ofta att det nästan inte väcker några stora rubriker.

Skjutningarna sker mitt på dagen, mitt i natten, i utsatta områden, i villaområden och i närheten av skolor och förskolor. Enligt en granskning av Dagens Nyheter har mer än 40 procent av alla skjutningar där någon dött eller skadats skett i närheten av en skola eller en förskola.

Skolgårdar och förskolegårdar är ofta öppna för allmänheten på kvällstid och kan användas av barn och ungdomar boende i området för spontanidrott eller lek, oavsett om det är mitt på dagen eller efter skoltid. 

Regeringen säger att man är beredd att vända på varje sten för att bryta den grova kriminaliteten.

Med anledning av detta önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka nya åtgärder kommer ministern att presentera för att få stopp på skjutningarna och det grova våldet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:419 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2021/22:419 av Magdalena Schröder (M)
Skjutningar i närheten av skolor

Magdalena Schröder har frågat mig vilka nya åtgärder jag kommer att presentera för att få stopp på skjutningarna och det grova våldet.

I Sverige ska alla vara trygga, oavsett var man bor. Utvecklingen av skjutvapenvåldet och annat grovt våld är allvarlig och inget vi ska acceptera eller vänja oss vid. Kampen mot det grova våldet måste därför fortsätta och intensifieras. Regeringen tar situationen på största allvar och bedriver ett omfattande arbete för att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället.

Ett steg i detta arbete utgör tillsättandet av Gängbrottsutredningen. I utredningens betänkande som lämnades tidigare i höst adresseras den allvarliga situationen med våldsbrottslighet som sker på gator och torg, vid skolor och andra liknande platser. Sådan brottslighet medför typiskt sett risker för utomstående och bidrar till allmän otrygghet i samhället. Mot den bakgrunden föreslår utredningen att det vid bedömningen av straffvärdet ska anses synnerligen försvårande om ett allvarligt angrepp på någons liv, hälsa eller trygghet har innefattat användning av skjutvapen eller sprängämnen och begåtts på allmän eller liknande plats. Detsamma föreslås gälla om ett angrepp haft bakgrund i en konflikt mellan grupper i vilken skjutvapen eller sprängämnen använts eller om det typiskt sett riskerar att framkalla en sådan konflikt. Avsikten är att det ska ske en kraftig höjning av straffvärdet för denna typ av brottslighet.

Gängbrottsutredningen lämnar även andra förslag med bäring på den problematik som tas upp i frågan. Förslagen avser bl.a. en skärpt straffrättslig reglering mot att involvera unga i brottslighet, en skärpt reglering av vissa narkotikabrott, utökade möjligheter till häktning samt förslag som tar sikte på att återfall i brott i ökad utsträckning ska leda till strängare straff. Betänkandet har varit ute på remiss och förslagen bereds nu i Regeringskansliet.

På regeringens initiativ har sedan tidigare ett stort antal straffrättsliga bestämmelser relaterade till den aktuella problematiken skärpts, bland dem allvarliga våldsbrott och grova vapenbrott. Lagändringar som innebär att straffreduktionen för unga myndiga tas bort vid allvarlig brottslighet träder i kraft nu vid årsskiftet. Regeringen har därtill tillsatt en utredning för att se över den så kallade mängdrabatten för personer som döms för flera brott.

Regeringen fortsätter också att bygga ut rättsväsendet med ökade resurser och nya verktyg. Satsningen på fler polisanställda är historisk. I juni 2021 examinerades 600 nya poliser från polisutbildningen och Polismyndigheten hade vid halvårsskiftet 2021 aldrig tidigare haft så många anställda poliser och civilanställda. Polisen har under senare år fått flera nya verktyg, såsom bättre möjligheter att kunna verkställa hemliga tvångsmedel och komma åt krypterad information. Regeringen går nu fram med förslag på flera moderniseringar för att möjliggöra säkrande av elektroniska bevis i större utsträckning än tidigare.

Därtill fortsätter regeringens ansträngningar med att bekämpa brottens orsaker. Ett starkt rättsväsende är förstås viktigt även i det sammanhanget, men här måste också andra aktörer i samhället göra mer. Arbetet med att genomföra det nationella brottsförebyggande programmet, Tillsammans mot brott, har bidragit till att det nu finns bättre förutsättningar för ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i samhället. En utredning har också sett över hur kommunerna kan få ett lagstadgat ansvar att arbeta brottsförebyggande, och utredningens förslag bereds nu i Regeringskansliet.

Regeringens arbete för att motverka den grova kriminaliteten fortsätter med oförminskad kraft.

Stockholm den 8 december 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.