skoglig utbildning i Umeå

Skriftlig fråga 2001/02:163 av Sjölund, Anders (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-06
Anmäld
2001-11-13
Besvarad
2001-11-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 november

Fråga 2001/02:163

av Anders Sjölund (m) till jordbruksminister Margareta Winberg om skoglig utbildning i Umeå

Skogsnäringens betydelse för Sverige som nation kan inte överskattas. Det samlade exportvärdet från skogen är drygt 16 % av Sveriges exportvärde eller 128 miljarder kronor. Det är med andra ord av yttersta vikt att vi kan hålla oss med en högkvalitativ skoglig utbildning i vid mening, för att vidmakthålla och stärka Sveriges position inom näringsgrenen. 1971 beslutade riksdagen att flytta Skogshögskolan till Umeå. 65 % av de anställda skulle finnas i Umeå och resterande i Uppsala och Garpenberg. Redan 1977 omvandlades emellertid Skogshögskolan till en fakultet inom SLU. I dag är den skogliga fakulteten delad mellan tre orter, Umeå, Uppsala och Alnarp. Uppdelningen accentueras nu ytterligare då utbildningen splittras och tunnas ut, såväl ämnesmässigt som regionalt. Det senaste förslaget innebär att ämnet skogsekonomi tas bort i Umeå. Även skoglig teknologi tas bort från utbildningen. Om man ska kunna genomföra kvalificerade syntesmoment i den högre skogliga utbildningen krävs att alla ämnen finns representerade på samma ort. Möjligheter finns naturligtvis att medelstilldelningen ökar avsevärt, men när denna möjlighet verkar avlägsen måste en sammanhållen högre skoglig utbildning övervägas. Risken för att den skogliga utbildningen helt försvinner från Umeå ligger i farans riktning om regeringen inte är beredd att ingripa.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till jordbruksministern:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta, med anledning av den senaste utvecklingen inom SLU?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:163 besvarad av

den 14 november

Svar på fråga 2001/02:163 om skoglig utbildning i Umeå

Jordbruksminister Margareta Winberg

Anders Sjölund har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av den senaste utvecklingen inom den skogliga utbildningen vid Sveriges lantbruksuniversitet. Anders Sjölund menar att "risken för att den skogliga utbildningen helt försvinner från Umeå ligger i farans riktning om inte regeringen är beredd att ingripa".

Inledningsvis vill jag framhålla att antagning till skoglig utbildning fr.o.m. höstterminen år 2001 enbart sker i Umeå. De två första åren av den skogliga utbildningen kan således numera enbart läsas i Umeå. Under utbildningens senare del kan studenterna välja inriktning och beroende på vilken inriktning som väljs kan utbildningen avslutas i Umeå, Uppsala eller Alnarp. Detta innebär att jag kan lugna Anders Sjölund med att resurserna för den skogliga utbildningen koncentreras till Umeå och att hans farhågor om att den skogliga utbildningen försvinner från Umeå därmed måste anses ogrundade.

Vad gäller Anders Sjölunds påståenden att ämnena skogsekonomi och skogsteknik ska tas bort ifrån Umeå, så måste Anders Sjölund ha missuppfattat innehållet i den rapport om den skogliga utbildningen som lagts fram vid SLU och som presenterades för SLU:s styrelse i torsdags. Den fortsatta behandlingen av frågan ankommer på universitetet och är inte en fråga för regeringen.

Enligt vad jag erfarit föreslås emellertid i rapporten att både skogsekonomi och skogsteknik även fortsättningsvis ska ingå i den skogliga grundutbildningen och således läsas i Umeå, medan den student som vill fördjupa sig i företagsekonomi, särskilt med inriktning mot skogsindustriell ekonomi får möjlighet att göra detta inom ramen för SLU:s ekonomprogram i Uppsala. Den som vill inrikta sig mot sydsvensk skogshushållning kan göra detta i Alnarp. Utbildningar med inriktning mot skog föreslås således även fortsättningsvis ges i Umeå, Uppsala och Alnarp, men Umeå kommer i den framtida organisationen att ha huvudansvaret för den skogliga grundutbildningen.

Jag anser mot denna bakgrund inte att några åtgärder behöver vidtas med anledning av Anders Sjölunds fråga.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.